POSLEDNI POZDRAV LEGENDI: Komemoracija za Boru Todorovića u Ateljeu 212
Foto: Tanjug

Odlazak velikog glumca

POSLEDNI POZDRAV LEGENDI: Komemoracija za Boru Todorovića u Ateljeu 212

Pop kultura -
Filmski, pozorišni i televizijski glumac Todorović bio je deo najslavnije generacije Ateljea 212, koja je svojim umetničkim radom, šarmom i igrom stvorila poseban stil glume i obeležila istoriju ne samo Ateljea već i pozorišnu i filmsku umetnost na ovim prostorima
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Komemoracija povodom smrti legendarnog glumca Bore Todorovića održana je danas u 13 sati u Ateljeu 212. O svom kolegi i prijatelju govorili su Jelisaveta Seka Sablić, Voja Brajović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Mira Banjac, Dejan Mijač, Branka Petrić, Milena Dravić, Duško Kovačević, Ivana Dimić, Branislav Lečić, Emir Kusturica, najavljeno je iz Ateljea.

Kremacija će biti takođe danas, u 16 sati na Novom groblju u Beogradu

Todorović je preminuo 7. jula u Beogradu, u 85. godini. Filmski, pozorišni i televizijski glumac Todorović bio je deo najslavnije generacije Ateljea 212, koja je svojim umetničkim radom, šarmom i igrom stvorila poseban stil glume i obeležila istoriju ne samo Ateljea već i pozorišnu i filmsku umetnost na ovim prostorima.

Rođen je u učiteljskoj porodici u Beogradu 5. novembra 1929. godine. Studije mašinstva je zamenio glumom na Pozorišnoj akademiji sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem, u klasi profesora Joze Laurenčića.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom ubrzo otišao u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1964-1969), igrajući u predstavama: Smrt trgovačkog putnika, Baby dol, Zvjezdani časovi čovječanstva.Po povratku u Beograd postaje stalni član Atelje 212 gde igra u predstavama: Arsenik i stare čipke (Mortimer), Sprovod (Kazek), Krmeći kas (Todor), Razvojni put Bore Šnajdera (Vitomir), Kape dole (Odadžija), Pseće srce (Šarov Poligraf Poligrafović/Klim Čugunkin), Radovan Treći (Jelenče), Maratonci trče počasni krug (Laki Topalović), Čudo u Šarganu (Mile), Audijencija Vernisaž (Mihael), Veština (Tom), Povratak (Leni).U Zvezdara teatru ostvaruje uloge u predstavama: Mrešćenje šarana, Pazarni dan, Lari Tompson-tragedija jedne mladosti, Povratak (Maks).

Nezaboravne role ostvario je u filmovima i TV serijama: Koraci kroz maglu, Roj, Stići pre svitanja, Poseban tretman, Mister Montenegro, O pokojniku sve najlepše, Balkan ekspres 1 i 2, Balkanski špijun, Nacionalna klasa, Tajvanska kanasta, Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Dom za vešanje, Podzemlje, Profesionalac, Sivi dom, Diplomci, Ceo život za godinu dana, Ljubav ah ljubav, Rađanje radnog naroda…Dobitnik je brojnih nagrada na pozorišnim i filmskim festivalima, kao i nagrade za životno delo na filmu "Pavle Vujisić" i nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo "Dobričin prsten".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja