DO 12 GODINA: Dve violinistkinje srpskog porekla - prvakinje Kanade

Muzičko takmičenje

DO 12 GODINA: Dve violinistkinje srpskog porekla - prvakinje Kanade

Pop kultura -
Obe devojčice osvojile su po 94 od mogućih 100 poena i svaka je dobila malu muzičku stipendiju. Mariji Krstić je ovo druga pobednička titula (prvu je osvojila 2011), a dva puta (2010 i 2012) osvojila je drugo mesto

OTAVA - Dve mlade violinistkinje srpskog porekla postale su prvakinje Kanade na najvećem muzickom takmičenju u toj zemlji. Marija Krstić iz Otave i Eva Lesaž (Lesage) iz Montreala podelile su prvo mesto u kategoriji od 12 godina na finalnom nadmetanju u Kvebeku, istoimenom glavom gradu te frankofone provincije.

Obe devojčice osvojile su po 94 od mogućih 100 poena i svaka je dobila malu muzičku stipendiju. Mariji Krstić je ovo druga pobednička titula (prvu je osvojila 2011), a dva puta (2010 i 2012) osvojila je drugo mesto. Krstićeva vežba violinu od četvrte godine, pohađa i program Kraljevskog muzičkog konzervatorijuma, članica je jednog gudačkog ansambla, a često koncertira u Otavi. U muzičkoj sali Univerziteta Otava proletos je imala solistički koncert svirajući dela Krojcera (Kreutzer), Vienjavskog (Wieniawski), Bruha (Bruć), Betovena (Beethoven) i Vietana (Vieuxtemps).

Prihod je darovan u fond za kupovinu klavira za novi Srpski centar, prva te vrste u istoriji kanadske prestonice. Marija Krstić tecno govori srpski jezik, po sluhu svira i srpsku muziku, a i ovog leta boravi u Beogradu i drugim gradovima Srbije - zavičaju roditelja, inženjera visoke tehnologije, pripadnika tzv. novotalasne generacije doseljenika 1990-ih godina.

Eva Lesaž preziva se po ocu - rođenom Kanađaninu, ali joj je i srpske gene podarila majka, najuspešnija srpska (ne samo muzička) umetnica u Kanadi, kompozitorka Ana Sokolović, dobitnica svih najznačajnijih priznanja, koja je u paralamentu Kvebeka proglašena "nacionalnim blagom". Na ovogodišnjem završnom takmičenju Eva Lesaž svirala je Beriotov 9. violinski koncert, op. 104. Ona violinu vežba od pete godine, a od osme pohađa konzervatorijum. Osvojila je nekoliko nagrada od kojih se izdvaja specijalna nagrada žirija, jedna za sve kategorije, na prošlogodišnjem konkursu takođe u glavnom gradu Kvebeka.

U junu je svirala Bartokove "Rumunske igre" na dobrotvnornom koncertu za pomoć poplavljenima na Balkanu koji je organizovala violinistkinja Bojana Milinov iz Montreala. U avgustu će nastupiti na "Paradi mladih", delu velikog koncertnog festivala Montrealskog simfonijskog orkestra. Eva Lesaž će i deo ovog leta provesti sa porodicom u rodnom gradu svoje majke, Beogradu koji posećuje od malih nogu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track