Prikazani dokumenti bez kojih ne bi bilo istorije!

Obeležavanje sto godina od početka Velikog rata

Prikazani dokumenti bez kojih ne bi bilo istorije!

Pop kultura -
Arhiv Srbije i Narodna skupština otvorili izložbu „Juli 1914“, među brojnim eksponatima je i telegram s objavom rata. Prisutnima se obratili predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i direktor Arhiva Miroslav Perišić

Povodom stogodišnjice od početka Velikog rata juče je u 12.30 sati, tačno u vreme kad je davne 1914. u Niš dospeo telegram kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji, zvanično otvorena izložba „Juli 1914“.Na mestu gde se u tom trenutku nalazila vlada i zasedala Narodna skupština Kraljevine Srbije prisutnima su se obratili predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Svedočanstvo... Dokumenti koji označavaju početak Prvog svetskog rata
Svedočanstvo... Dokumenti koji označavaju početak Prvog svetskog rata

Dostupna istorija- Ovi dokumenti vraćaju nas u teške trenutke kojih moramo biti svesni. Oni nisu istorija, ali bez njih ne bi bilo istorije - istakao je Perišić i dodao da je ova izložba samo još jedna u nizu, a posebno je izdvojio zajednički projekat sa Austrijom i njihovim arhivom.- Istorija je najopasnija kad se ne razume, zato nam je zajednički cilj da je načinimo što dostupnijom - zaključio je direktor.

Posetici su mogli da vide obaveštenje srpskog poslanika u Beču o atentatu u Sarajevu, telegram predsednika srpske vlade Nikole Pašića o izjavi saučešća ministru spoljnih poslova Austrougarske, grofu Leopoldu Berhtoldu, povodom atentata i izveštaje srpskih diplomatskih predstavnika o reakcijama na atentat.Tu je bio i zapisnik s vanrednog zasedanja Narodne skupštine Kraljevine Srbije u Nišu tokom jula 1914. godine, original ultimatuma koji je Austrougarska uputila Srbiji, kao i odgovor srpske vlade.Svi prisutni bili su u mogućnosti da vide original telegrama kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji 28. jula 1914. i da se na trenutak vrate u ključne trenutke u istoriji našeg naroda.Opomena- Važno je da budemo svesni da je ovo opomena za sve nas, da se ovo nikad ne ponovi. Problemi se ne smeju rešavati ratom, već dijalogom. Moramo se držati zajedno jer je tragedija koja je pre sto godina zadesila naš narod dovoljna za narednih hiljadu - zaključila je Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine, i pozvala sve prisutne da pogledaju postavku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track