Mokra gora i Andrićgrad raj za oči i dušu
Foto: Kurir Štampano

Ovde obavezno treba otići: Priuštite sebi nezaboravan jesenji vikend

Mokra gora i Andrićgrad raj za oči i dušu

Pop kultura -
U zapadnom delu Srbije, na putu ka Višegradu, krije se Drvengrad, a nedaleko odatle u BiH i mesto koje nosi ime po nobelovcu Ivi Andriću
1 / 5 Foto: Zoran Šaponjić

Na oko 245 kilometara od Beograda, u Mokroj gori, krije se prelepi srednjovekovni grad inspirisan delima i likom nobelovca Ive Andrića, koji je pre više od deset godina sagradio naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica.Brdo Mećavnik u pravom smislu reči oživeo je i ulepšao prelepi Drvengrad. Sagrađen je uglavnom od baraka koje su donete iz okolnih sela, a neke od njih zubu vremena odolevaju punih 200 godina. Ulice su popločane kamenom i drvenim pružnim pragovima, koji su ostali od poslednje zamene pružnih prelaza.

Sve je namešteno u etno-stilu, te se, čini se, još samo tamo mogu videti karirani stolnjaci i zavese, drvene stolice u boji, oslikani zidovi i stari nameštaj kojeg se sećamo iz vremena poseta baka koje su živele na selu. Upravo zato Drvengrad je okarakterisan kao etno-naselje i u njemu se već šest godina održava međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji su posetile i svetske zvezde Džoni Dep i Monika Beluči.Grad kao istorijski vremeplovNa sat vožnje od Drvengrada, u Višegradu u BiH, Emir Kusturica je 2012. godine podigao još jedan grad, koji je nazvao po nobelovcu Ivi Andriću.

Pošto je čuveni pisac nagradu dobio za delo „Na Drini ćuprija“, ne čudi što je Andrićgrad podignut nedaleko od čuvenog starog mosta Mehmed-paše Sokolovića, opisanog u ovoj knjizi.Jedinstvena arhitekturaAndrićgrad ili Kamengrad napravljen je kao istorijski vremeplov, koji u nekoliko celina nudi različitu arhitekturu. U prvoj celini s desne strane od ulaza u grad podignut je stari srpski dvor, a preko puta njega je zgrada sa ašik-pendžerima (prozorima), nalik onoj iz vremena Osmanlija. Tu je i zgrada koja predstavlja karavan-saraj, kao i kopija čuvenog kamenog hana i sahat-kula koja ga nadvisuje. Tu nije kraj - u Ulici Mlada Bosna upoznajemo se sa austrougarskom arhitekturom, a tu je i knjižara „Ili, ili“, nazvana po istoimenom delu Ive Andrića, koja nudi veliki broj knjiga i vina, a na nju se nadovezuje multipleks sa tri bioskopske sale.

Spomenici kojima se dičimoI tako stižemo do glavnog gradskog trga, nazvanog po Nikoli Tesli, u čijem centru je spomenik Ivi Andriću, identičan onom na Andrićevom vencu. Iza njega je spomenik Petru Petroviću Njegošu i replika manastira Visoki Dečani, za trećinu manja od kosovskih, posvećena knezu Lazaru.Prelepi Andrićgrad krije još mnogo lepota, ali u to ćete se, kada odete, uveriti svojim očima.

Tamo i ljubav cvetaDRVENGRAD DO SADA SPOJIO 30 PAROVADo izgradnje Drvengrada Mećavnik i Mokra gora nisu mnogo toga nudili mladima. Većina njih posao je tražila daleko od svog doma. Kusturica je svojim projektom svima dao novu nadu u bolje sutra i zaposlio više od devedeset mladih, od kojih se više od 30 ovde upoznalo i zaljubilo. Danas žive u srećnom braku, a mnogo njih ima i decu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track