OPREM DOBRO: Legenda po Nikoli Simiću!

Više od igre

OPREM DOBRO: Legenda po Nikoli Simiću!

Pop kultura -
Bard jugoslovenskog glumišta znao je kako da uzdigne film u vanvremenske okvire

"Oprem dobro" govore i koji znaju, ali onu koji ne znaju šta znači. Legendarni Nikola Simić znao je kako da uzdigne film u vanvremenske okvire, a kako je to radio gledali smo decenijama!“Više od igre” je jugoslovenska televizijska serija, snimljena u produkciji Televizije Beograd, 1976. godine. Serija ima 9 epizoda i premijerno je emitovana od 14. aprila 1977. do 12. juna 1977. godine. Autori serije bili su režiser Zdravko Šotra i scenaristaSlobodan Stojanović.

Serija je smeštena u Gradini, izmišljenoj varošici u Srbiji i prati zbivanja u periodu od 1931. do 1941. godine. Godina 1931. je bila godina u kojoj je vladala velika ekonomska kriza,1937. je godina preporoda i sudara s fašizmom, a 1941. je godina ustanka. Serija beleži sve događaje prateći ih u maloj sredini.

Poseban segmen serije čini i rivalstvo između dva fudbalska kluba: “Građanskog” i “Radničkog”, gde je igra loptom samo povod, a sve ono drugo “više od igre” je suština. Legendarna je i psovka “Oprem dobro” , koju je Nikola upotrebio, dok su nacisti mislili da ih hvali.

http://www.youtube.com/watch?v=dFgKABCd0OQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track