Kolarac propada, molimo pomozite!
Foto: Aleksandar Jovanović

Zadužbina Ilije Milosavljevića bez novca

Kolarac propada, molimo pomozite!

Pop kultura -
Prokišnjava nam krov, a treba srediti i toalete. Apeli Ministarstvu kulture i Gradu Beogradu nisu urodili plodom, kaže direktorka Jasmina Dimitrijević

Zbog loših zakonskih rešenja zadužbina koju je podigao Ilija Milosavljević Kolarac u teškoj je finansijskoj situaciji!Direktorka najstarije fondacije u Srbiji Jasmina Dimitrijević kaže da su pre tri godine ostali bez sigurnih prihoda i da je pitanje kakva ih sudbina čeka u narednom periodu ukoliko gradska ili republička vlast ne pronađu neko rešenje.Postoje obećanja- Problemi u načinu finansiranja Kolarca nastali su usvajanjem Zakona o zadužbinama, kad su ustanovama kao jedini osnov za obezbeđivanje sredstava ostali konkursi Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu. Oni ne uzimaju u obzir potrebe ovog objekta koji se tiču infrastrukture, obnavljanja onog što je staro - kaže Dimitrijevićeva i dodaje:- Naš problem je što prokišnjava krov, pa je potrebno uraditi nešto na objektu. Izgrađen je 1932. godine i nemamo nikome da se obratimo za pomoć. Pitali smo Ministarstvo i Sekretarijat, ali oni ne mogu. Odgovor je bio da se javimo na konkurs. Imamo obećanje od Opštine Stari grad da će nam popraviti krov i obnoviti toalete.

Nada se boljitku... Jasmina Dimitrijević
Nada se boljitku... Jasmina Dimitrijević

IstrajniNaša sagovornica vidi rešenje u tome da se Kolarčeva zadužbina zakonski tretira kao SANU ili Matica srpska u Novom Sadu, koji se finansiraju iz budžeta.- Pre usvajanja zakona bili smo u nadležnosti Grada i Sekretarijata za kulturu, dobijali smo mesečno oko milion i po dinara za zaposlene u neprofitnom sektoru i za deo računa za struju i grejanje. Sada to delom finansiramo iz ličnih prihoda. Naš plan je da ne poslujemo s gubitkom. Trudimo se da ne izgubimo volju za rad, a publika koja dolazi u Kolarac daje nam snagu. Sav taj trud ne znači da nemamo pravo da od države tražimo pomoć za objekat. Kao što je pronađen osnov da se finansira Matica srpska ili SANU, mislim da se može naći pravni način da se pomogne i ovoj ustanovi - zaključuje Dimitrijevićeva.

Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturuKOLARAC NIJE U NADLEŽNOSTI GRADAZadužbina nije ustanova kulture i njeno finansiranje nije u našoj nadležnosti. Imamo moralnu obavezu da pomognemo Kolarcu, ali odluka o tome u rukama je gradskog menadžera i gradonačelnika, koji novac moraju da pronađu u budžetu za tu namenu - objašnjava Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track