ZDRAVO BILJE: Bosiljak umiruje kašalj
Foto: Shutterstock

Ima prijatan miris i aromu

ZDRAVO BILJE: Bosiljak umiruje kašalj

Život -
Ova biljka, osim što doprinosi boljem opštem stanju organizma, koristi se i za ublažavanje menstrualnih tegoba i nesanice

Bosiljak (Ocimum basilicum) jednogodišnja je zeljasta biljka sa četvrtastom stabljikom koja naraste 30-50 cm. Stabljika je uspravna, s mnogo bočnih grana i grančica. Svetlozeleni listovi su jajoliki i na vrhu šiljati, pri dnu biljke su krupniji, a ka vrhu se smanjuju.Cela biljka ima prijatan miris i aromu. Gaji se u saksijama i baštama, ali i na većim parcelama. Ako se gaji u vrtu, svake godine je treba saditi na drugom mestu.Kako se i kada bereZa lek se upotrebljava cela biljka sa semenom. Prvo sečenje stabljike bosiljka obavlja se krajem jula i početkom avgusta. Seče se na 8-10 cm iznad tla jer se time podstiče izbijanje većeg broja bočnih grana, pa će žbun biti veći i razgranatiji. Drugi put to treba uraditi krajem septembra. Seče se po suvom i toplom vremenu.Šta lečiČaj od bosiljka, osim što doprinosi boljem opštem stanju organizma, ublažava glavobolju, nesanicu i mučninu, umiruje kašalj, upalu želuca, creva, bešike i bubrega, kao i menstrualne tegobe. Nekad se upotrebljavao i za lečenje početnih stadijuma tuberkuloze. Posebno se preporučuje dojiljama, jer pospešuje stvaranje mleka.Sok od svežih listova bosiljka koristi se protiv prehlade, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrepljujuće sredstvo. Pogodan je za ispiranje usta i grla, kao i protiv kožnih oboljenja i uboda insekata.Bosiljak se može koristiti i lokalno - listovi biljke stavljeni na rane sprečavaju bakterijske infekcije.

UPOZORENJEZbog sedativnog dejstva, bosiljak se ne preporučuje trudnicama na početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.

ČAJ OD BOSILJKAListovi osušene biljke, jedna do dve kafene kašičice, preliju se sa dva decilitra ključale vode i ostave da odstoje deset minuta. Ovaj napitak može se uzimati svaki dan, ali posle osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.SVEŽI LISTOVIZa lečenje upala u usnoj šupljini treba više puta na dan žvakati nekoliko listova bosiljka

PARENJE KOŽE PROTIV AKNIParenje kože bosiljkom delotvorno je kod nečiste kože. Pripremiti posudu s vodom i bosiljkom kao za inhalaciju i pariti lice. Ovo raditi jednom dnevno, a na kraju lice obrisati čistim ubrusom. Ne umivati se.

INHALACIJA PROTIV ZAPUŠENOG NOSA, SINUSA I KIJAVICEU litar proključale vode staviti dve supene kašike sušenog bosiljka i ostaviti poklopljeno od tri do pet minuta. Nadneti lice nad posudu, pokriti se peškirom i duboko udisati. Odrasli se inhaliraju deset minuta, deca dva-tri. Postupak ponavljati dva puta na dan - ujutru i uveče. Posle inhalacije ne treba izlaziti iz kuće najmanje sat vremena.UPOZORENJE: Vrela vodena para može izazvati opekotine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track