OVO VAS JE FORMIRALO: 13 stvari koje su vam se desile u detinjstvu i i oblikovale vas kao osobu
Foto: Profimedia

Mislile ste da su sitnice

OVO VAS JE FORMIRALO: 13 stvari koje su vam se desile u detinjstvu i i oblikovale vas kao osobu

Pop kultura -
Ako su vam dozvoljavali da gledate televiziju dok ste bili bebe, moguće je da imate smanjene komunikacione veštine

Mnoštvo istraživanja pokazuje da je naše ponašanje kao odraslih osoba ustvari samo manifest onoga što smo iskusili kao deca. Ako ste ekstremno lukavi ili anksiozni, za to sigurno postoji trag u vašem detinjstvu. Da bismo vam pomogli da pronađete vezu između tada i sada, napravili smo 13 dečijih iskustava koje su vas verovatno oblikovali.

1. Ako ste bili bliski sa ocem, sada možete da se nosite sa intimnošću

Ako ste imali emotivni odnos sa ocem u mladosti, to znači da ćete kao odrasla osova moći da uđete u zdravu, intimnu ljubavnu vezu sa partnerom.

2. Ako su vam roditelji bili užasno strogi, moguće je da ćete biti vrlo tvrdoglava osoba.

Tvrdoglavost je odbrambeni mehanizam koji deca pokreću kako bi pobegla od preteranih zahteva svojih roditelja. Takođe, ta deca će najverovatnije biti ista kao i njihovi roditelji jednog dana.

3. Ako vam je bilo dozvoljeno da gledate televiziju kao beba, verovatno ćete imati problema sa komunikacijom.

Nakon istraživanja majki i dece, došlo se do zaključka da televizija smanjuje komunikaciju između roditelja i dece. Čak i kada postoji razgovor, obično roditelji tada nisu komentarisali ono šta dete zaista i zanima. Rezultat toga je da su deca uskraćena za znanje i šansu da nešto novo nauče.

4. Ako ste kao mali gledali mnogo nasilja na televiziji, velika je verovatnoća da ćete kao odrasla osoba biti agresivni.

Ako je verovati istraživanju koje je trajalo 15 godina, deca su shvatala das u zločinci u filmovima nagrađivani za nasilje. Na primer, ako dete gleda detektiva koji je nagrađen jer je rešio ubistvo posle nasilnog obračuna, rezultiraće time da će dete više da se bije, čupa, udara, a još više kada odraste.

5. Ako imitirate svoje roditelje, bićete sigurno otvorenijeg uma kao odrasli

Ako ste imitirali sve što vaši roditelji rade, čak i ako to nije imalo nekog smisla, razvili ste volju da pretpostavite d ate “akcije” imaju neku svrhu. To će vas kasnije učiniti otvorenijim za sve stvari u životu. To je univerzalna stvar, čak I šimpanze imitiraju ukoliko im je to praktično.

6. Ako ste dobijali batine kao dete, moguće je da ćete biti lukaviji I podliji.

U jednom istraživanju objašnjeno je da princip nagrada I kazni ne daje baš najbolje rezultate. Umesto toga, deca će raditi napornije dok stvarno ne dobiju rezultat koji žele. Zaključak je da ako ste dobijali malo batina kao dete, verovatno ste se s godinama ponašali sve gore, a uspevali ste da budete lukaviji kako biste se izvukli od batina.

7. Ukoliko su vaši roditelji narkomani ili alkoholičari, verovatno je da ćete biti super ozbiljna osoba

Ako ste odrastali svedočeći kako vaši roditelji zloupotrebljavaju alkohol i droge, verovatno ćete vremenom postajati roditelj vašim roditeljima. Na taj način ste preskočili detinjstvo I postal ste super ozbiljna osoba koja ne zna baš da se zabavlja. Takođe, verovatno ste i super odgovorna osoba.

8. Ako ste imali neku veću trauma kao dete, moguće je da ćete vi biti gojazna odrasla osoba.

Nekoliko studija je pokazalo da postoji veza između seksualnog zlostavljanja I drugih traumatičnih iskkustava. Za žene koje su bile seksualno zlostavljane u detinjstvu imaju rizik od preterane gojaznosti. Dok muškarci koji su pretrpeli seksualno zlostavljanje imaju čak 66% šanse da budu gojazni.

9.Ako ste doživeli maltretiranje, dvostruko su veće šanse da kasnije patite od depresije

Pod maltretiranje se podrazumeva:

- Odbijanje majke da komunicira sa vama

- Stroga disciplina roditelja

- Nestabilni staratelj

- Surovo seksualno I fizičko zlostavljanje

10. Ako ste zlostavljani kao dete, vaša memorija I emocionalna kontrola će biti oštećena

Postoje I grublji izveštaji da deca koja su zlostavljana zaista imaju problema sa gubitkom pamćenja kasnije, kao I sa kontrolisanjem svojih emocija.

11. Ako su vas maltretirali grubijani, lošije ćete zarađivati i škola vam neće biti jača strana

Osobe koje su grubijani maltretirali u školi imali su kasnije lošije ljubavne veze, povečanu depresiju, anksioznost, smanjenu pažnju I manje zarade.

12. Ako ste odrastali u sirotinji, imaćete slabiju “poslovnu memoriju”.

Ljudi koji su odrastali u sirotinji, imaće slabiju “poslovnu memoriju”, tačnije neće moći da rade istovremeno nekoliko zadataka.

13. Ako su vam se roditelji razveli kada ste bili jako mali, imaćete lošu vezu sa njima u starosti.

Ako su vam se roditelji razveli dok ste imali između 3 I 5 godina, verovatno ćete imati nesigurnu vezu sa njima kada odrastete, specijalno sa očevima. Razvodi po ovim istraživanjima ne kažu da ćete imati loše ljubavne veze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track