Najnovije vesti

DAN KADA JE ROĐEN MOMO KAPOR: Sarajlija koji je najlepše redove posvetio Beogradu!
Foto: CILE

Sećanje na velikog umetnika

DAN KADA JE ROĐEN MOMO KAPOR: Sarajlija koji je najlepše redove posvetio Beogradu!

Pop kultura
00:00h
Pažnju je plenio pisanjem na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti naših vremena i njihovih protagonista

BEOGRAD - Jedan od najpoznatijih srpskih književnika, pisac, slikar i novinar koji je neobičnom neposrednošću i lakoćom osvajao pažnju čitalačke publike, Momčilo Momo Kapor rođen je na na današnji dan pre 78 godina u Sarajevu.

On je pažnju plenio pisanjem na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti naših vremena i njihovih protagonista. Svojevrsni književni fenomen Moma Kapora prisutan je u našoj književnosti više od tri decenije.Kapor je diplomirao slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića.

Pored velikog broja slika koje je ostavio, objavio je i veliki romana i zbirki priča. Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su romani "Provincijalac", "Ada", "Zoe", "Od sedam do tri", "Zelena čoja Montenegra", "Poslednji let za Sarajevo", "Hronika izgubljenog grada", "Beleške jedne Ane", "Hej, nisam ti to pričala". Njegova dela su prevedena na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Kapor je umro je u Beogradu 3. marta 2010. godine, a iste godine, u novembru, njegova supruga Ljiljana osnovala je Zadužbinu "Momčilo Momo Kapor" i ustanovila godišnju nagradu iz oblasti književnosti i likovne umetnosti koja nosi njegovo ime, kao i festival "Momin krug".

Pisac Dragan J. Danilov je dobitnik ovogodišnje, treće po redu, književne nagrade "Momo Kapor" za knjigu "Talasi beogradskog mora" koju je objavila izdavačka kuća "Vulkani". Nagrada će mu biti uručena danas u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. To godišnje priznanje se dodeljuje naizmenično za doprinose u književnosti i likovnoj umetnosti, na dan rođenja Mome Kapora.

http://www.youtube.com/watch?v=4T0i7e5JJGc

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja