RANI RADOVI: Bregovićeva ćerka stasala u umetnicu
Foto: Dragan Kadić

Ema Bregović predstavila svoja dela

RANI RADOVI: Bregovićeva ćerka stasala u umetnicu

Pop kultura -
Studentkinja iz Pariza u Beogradu prikazala svoje skulpture i instalacije inspirisane ratom i stradanjem

Ema Bregović, ćerka poznatog muzičara Gorana Bregovića, u petak uveče u prostoru Mikser hausa otvorila je svoju prvu samostalnu izložbu „Rani radovi“.

Eksponati... Gnezdo i domine
Eksponati... Gnezdo i domine

Studentkinja likovne akademije u Francuskoj predstavila je skulpture i instalacije koje simbolišu opasnost, rat i urušenost sistema.- Radovi su nastali u proteklih godinu dana u Beogradu i Parizu. Inspiraciju sam pronašla u društvu i sistemu u kojem živimo. Kad pogledamo istoriju, oduvek smo u nekom razaranju. Sve te destrukcije deo su geopolitičke borbe. Moji radovi metafora su tog nasilja koje nas okružuje - objašnjava 20-godišnja umetnica, koja je, iako je većinu svog života provela u Parizu, ipak inspiraciju pronašla na ovim prostorima.- Ovde je zanimljivije, jer Srbija i Balkan imaju moćnu priču. Francuska ima tradiciju, ali ovde se aktivira moja inspiracija. Radovi dobijaju novu dimenziju tumačenja kad se uzme u obzir istorija i priča bivše Jugoslavije - dodaje Ema.

Podrška najbližih... Mira Bobić sa Dženanom i članovima porodice
Podrška najbližih... Mira Bobić sa Dženanom i članovima porodice

Na izložbu nije mogao da stigne Brega zbog koncerta u Barseloni, a kako je muzičar i pre govorio, ćerke su nezavisne i njegova popularnost ne utiče na njihov život.- Ovde sam da izražavam svoju umetnost. Veoma poštujem njegov rad. On je moj otac, ali ja nemam nikakve veze s njegovom slavom - rekla je Ema.

Njenu prvu samostalnu izložbu čini šest tema, ujedno i naziva skulptura - „Gnezdo“, „Kolevka“, „Igla“, „Domine“, „Crno zlato“ i „Take Me To The Church“, a kako ističe Bregovićeva, posebno joj je značajno što prvi put izlaže baš ovde, a ne u Parizu.- Ovo su moje zemlje. Moji roditelji su iz bivše Jugoslavije, a ja, iako sam čitav život provela u Francuskoj, sve me oduvek vuče ka ovim prostorima. Ima velike simbolike za mene što izlažem baš ovde - zaključuje mlada umetnica.Emu su na otvaranju prve izložbe došli da podrže Mirjana Bobić u pratnji ćerke Mile, reditelj Darko Lungulov, kao i majka Dženana i stric Predrag Bregović.

Dženana SudžukaBREGA I JA PODRŽAVAMO EMUSupruga Gorana Bregovića i sarajevska manekenka, jedna od najlepših u bivšoj Jugoslaviji, Dženana Sudžuka doputovala je u Beograd iz Pariza kako bi podržala ćerku na otvaranju izložbe. Ona je bila u pratnji majke, a posebno se obradovala dolasku Mirjane Bobić, iako se godinama pisalo u srpskim medijima da je novinarka i spisateljica bila jedna od Breginih ljubavi i muza.- Goran večeras nije s nama, ali prati Emu i daje joj podršku. Volim sve njene radove. Ne znam da li sam objektivna ili subjektivna. Uvek sam mislila da će kroz svoje radove da prikaže neku nežnu crtu, a ne pomalo surovu liniju - rekla je Dženana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track