OPREZNO: Kako preživeti paklene vrućine
Foto: Shutterstock

Svi u hlad, temperature divljaju

OPREZNO: Kako preživeti paklene vrućine

Život -
Klonite se sunca između 10 i 17 sati, jedite laganu i nezačinjenu hranu i pijte što više tečnosti

Iako leto kalendarski još nije počelo, temperature u Srbiji veoma su visoke i već premašuju 30 stepeni Celzijusa.S obzirom na to da nam vrućine u narednim mesecima tek predstoje, veoma je važno znati kako se u ovakvim vremenskim prilikama zaštititi i sačuvati zdravlje...- Izlazak na sunce treba izbegavati između 10 i 17 sati, a ovoga naročito treba da se pridržavaju srčani bolesnici, osobe sa psihičkim tegobama, dijabetičari, trudnice i deca. Ukoliko se izlazak ne može izbeći, glavu zaštitite šeširom, maramom ili kapom.- Pijte dovoljno tečnosti (najmanje dva litra), najbolje običnu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Izbegavajte prejako rashlađene i gazirane napitke.- Od jela se preporučuju supe i variva, a najviše treba jesti voće i povrće. Izbegavajte prženu, pohovanu i slanu hranu.- Tuširajte se mlakom vodom i nosite laganu, široku, svetlu odeću od prirodnih materijala.

- Rashladite svoj dom - idealno bi bilo da sobnu temperaturu održavate ispod 32 stepena danju, a 24 stepena noću. Ukoliko je potrebno, na prozore stavite mokre čaršave kako biste rashladili vazduh u prostoriji.• Otvorite sve prozore tokom noći i ranih jutarnjih sati dok je temperatura napolju niža.• Redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

• Oni koji imaju zdravstvenih problema, lekove treba da čuvaju na temperaturi nižoj od 25 stepeni ili u frižideru.• Obavezno potražite pomoć lekara ako imate vrtoglavicu, osećate slabost, nemoć, teskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju.• Ne krećite nikud bez flašice vode i lepeze kojom ćete se rashladiti. • Decu i životinje nipošto ne ostavljajte u parkiranom vozilu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track