KAD DOBIJEŠ PULICERA, CEO SVET JE TVOJ: Evo kako je nastala Pulicerova nagrada
Foto: Vikipedija

Od emigranta do osnivača senzacionalne štampe

KAD DOBIJEŠ PULICERA, CEO SVET JE TVOJ: Evo kako je nastala Pulicerova nagrada

Pop kultura -
Nagrada Pulicer se dodeljuje se svake godine u 21 kategoriji, a mogu je dobiti samo američki državljani

BEOGRAD - Začetnik "žute štampe", osnivač Pulicerove nagrade, američki novinar mađarskog porekla Džozef Pulicer umro je na današnji dan 1911. godine u Čarsltonu. Bio je vlasnik listova Post-Dispeč iz Sent Luisa, World i Evening World iz Njujorka u koji je emigrirao kada je imao 17 godina.

Hrabro je iznosio upečatljive primere društvene i ekonomske nejednakosti, te je težio reformama i otklanjanju zloupotreba, pa je tako stekao status osnivača senzacionalne štampe u SAD.

Njegov prvi posao u toj prekookenaskoj zemlji bio je utovarivanje robe na brodove, zatim je radio kao konobar, ali i sahranjivao ljude koji su umrli od kolere. Uskoro nakon toga je počeo da radi kao reporter, prvo u novinama St. Louisa, a već 1872. godine kupuje te iste novine za samo 3.000 dolara.

Ubrzo je kupio još nekoliko novina zbog čega je postao jedan od najmoćnijih ljudi na tom području. Nagrada čiji je on osnivač, čuvena Pulicerova, dodeljuje se za dela iz različitih oblasti kao što su: američka istorija, poezija, drama, romani, muzika, novinarstvo.

Pulicer se dodeljuje se svake godine u 21 kategoriji, a mogu je dobiti samo američki državljani. Ovaj poznati novinar je 1903. godine na Kolumbija univerzitetu osnovao i prvu novinarsku školu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track