(VIDEO) MESI, MESI Dragana Varagić: Ponovo bih rado bila Jagodinka Simonović
Foto: Marina Lopičić

Napokon se vraća glumi u Srbiji

(VIDEO) MESI, MESI Dragana Varagić: Ponovo bih rado bila Jagodinka Simonović

Pop kultura -
Danas na tu ulogu gledam s osmehom. Birala sam i akcenat mlade pekarke i pesme koje će pevušiti. Ona mi je veoma draga jer je simpatična, nežna i komična, kaže glumica

Dragana Varagić je osamdesetih godina prošlog veka bila jedna od najpopularnijih mladih glumica u Jugoslaviji.Slavu joj je donela epizodna uloga izazovne pekarke Jagodinke Simonović u filmu „Varljivo leto ‚68“. A onda je otišla za Kanadu i jednostavno nestala s raspadom velike zemlje. Nakon više od dve decenije ponovo se vratila u Beograd, a konačno će večeras zaigrati i u pozorištu, i to na sceni Bitefa u komadu „Odbrana gospođe Klito Mestres“, koju potpisuje i kao reditelj.- Nisam imala želju da režiram. Tokom magistrature u Kanadi u sklopu svog rada prihvatila sam se i tog posla koji sam dugo odbijala. Smatrala sam da ako odem na režiju da ću izdati glumu, da joj se nikada više neću vratiti i da će mi se nešto u glavi poremetiti - počinje priču Dragana.Predstava kojom se vraća sastavljena je od tri dela, a nastala je po tekstu katalonske spisateljice Monserat Rođ.- Tema komada je šta je to dom i kako je živeti između kultura. Ako me pitate, ja dom nosim u srcu i mogu da ga ponesem svuda sa sobom. Predstava je neka vrsta grčke tragedije. Srećom, slično iskustvo nisam osetila na svojoj koži. Otišla sam iz Srbije zbog porodičnih razloga. Dala sam otkaz 1993. u Narodnom pozorištu, što je bio vid protesta protiv raznih stvari koje su se dešavale.

Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi... Slavko Štimac i Dragana Varagić
Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi... Slavko Štimac i Dragana Varagić

U Kanadi joj nije bilo lako, ali je ubrzo dobila prvi posao.- Ulogu sam dobila nakon mesec dana kroz iglene uši. U Kanadi nema kao kod nas stalnog angažmana i glumci moraju da izlaze na kastinge i da se dokazuju - priseća se glumica.Od premijere legendarnog ostvarenja „Varljivo leto“ Gorana Paskaljevića prošlo je 30 godina, a rečenica koju je izgovorio Bata Stojković: „Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi“ odavno je postala kultna.- Ne zovu me i ne viču mi više na ulici Jagodinka (smeh). Na tu ulogu danas gledam s osmehom. Dobila sam priliku da biram i njen akcenat i pesme koje će pevušiti. Mlada pekarka mi je draga jer simpatična, nežna i komična - kaže Varagićeva:- Igrala bih je ponovo. Ona je bila nešto komično u mom repertoaru nakon tragedija i likova koja sam igrala u Narodnom pozorištu. Izgledala bi isto da se snima danas jer je drugačije ne bih odigrala.

O Slavku ŠtimcuRAZUMEMO SE BEZ IZGOVORENIH REČISlavku Štimcu je zavidelo pola Jugoslavije što je bio Draganin partner u „Varljivom letu“.- Nisam ga videla dugo. Obradovala sam se što se vraća u pozorište. On je izuzetan glumac i čovek kojeg mnogo volim. Delimo zajednička iskustva odlaska i povratka. Imamo dosta prepoznavanja između redova. Ne treba nam mnogo reči da se razumemo.

ProfesorkaGLUMAC JE PREPUŠTEN SAMOM SEBIDragana Varagić trenutno radi kao profesorka glume na Akademiji umetnosti u Beogradu.- Pokušavam da naučim svoje studente da su uvek sami i da moraju da znaju da svoju karijeru drže u svojim rukama. Institucije nisu više tako ušuškane. Treba samo da se veruje u sebe - naglašava profesorka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track