Album ledi Pedžet stigao u Beograd

Arhiv Srbije dobio vredan poklon

Album ledi Pedžet stigao u Beograd

Pop kultura -
Slike su snimljene u ratom zahvaćenoj Kraljevini Srbiji, kao i na frontovima na kojima je bila srpska vojska tokom Velikog rata

Arhivu Srbije književnica i novinarka Nataša Marković uručila je foto-album ledi Pedžet iz perioda Prvog svetskog rata.

Pomagala Srbiji... Ledi Pedžet
Pomagala Srbiji... Ledi Pedžet

Autorka knjige „Ledi Pedžet i njeni Srbi“, koja je objavljena u okviru programa obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, vredan poklon darovala je direktoru ustanove dr Miroslavu Perišiću, a u njene ruke je dospeo slučajno.- Album sam dobila tek ove godine, kada sam promovisala knjigu u Varen hausu u Londonu, dvorcu koji je nekada pripadao ledi Pedžet. Fotografije zato nisu korišćene u izradi knjige - navela je Markovićeva i dodala da se njeno bavljenje životom ledi Pedžet nije završilo knjigom i da radi na izradi dokumentarnog filma posvećenog ovoj dobrotvorki.

Originalni album sadrži 98 fotografija koje je načinila ledi Pedžet tokom rata i koje su do sada bile nepoznate stručnoj i široj javnosti. Slike su snimljene na teritoriji ratom zahvaćene Kraljevine Srbije, kao i na frontovima na kojima je dejstvovala srpska vojska tokom Velikog rata.Arhiv Srbije je dobio ovaj dragocen foto-album posredovanjem istoričara Dejana Ristića, stručnog konsultanta knjige.(LJ. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track