Ambasador SAD kupio sliku Cileta Marinkovića
Foto: Damir Dervišagić

Skat voli srpske umetnike

Ambasador SAD kupio sliku Cileta Marinkovića

Pop kultura -
Delo našeg slikara „Koktel parti“ krasi njegovu rezidenciju, u kojoj je u toku izložba iz zaostavštine Pavla Beljanskog

Odabrana dela iz fondova spomen-zbirke Pavla Beljanskog krasiće do 14. juna rezidenciju novog ambasadora Amerike u Srbiji Kajla Rendolfa Skata. Na otvaranju izložbe u utorak uveče okupili su se gosti iz sveta diplomatije i umetnosti, poput ministra kulture Ivana Tasovca i slikara Cileta Marinkovića, čije je delo Skat kupio odmah po dolasku u Srbiju.

- Moja slika „Koktel parti“ krasi rezidenciju. Reč je o delu velikog formata i stoji do kabineta ambasadora. Slika je iz jednog mog perioda u kome sam slikao prolaznike i ljude. Sličnu temu i danas obrađujem na svojim slikama. Trenutno se priprema moja velika izložba tih dela, koja će krajem godine biti predstavljena u Parizu - rekao je Marinković za Kurir.

Prepoznao kvalitet... Skat u društvu Cileta Marinkovića
Prepoznao kvalitet... Skat u društvu Cileta Marinkovića

Upravnica spomen-zbirke Pavla Beljanskog dr Jasna Jovanov odabrala je da predstavi 18 slika koje su Srbi stvarali početkom 20. veka - od Save Šumanovića, preko Petra Lubarde, do Milana Konjevića.- Pavle Beljanski bio je majstor i imao je oko za umetnost. On je sigurno najbolji kolekcionar dela s početka prošlog veka u ovom regionu. Na neki način bio je vizionar jer je umeo da prepozna umetnike kad su još bili mladi. Divim se što je svoju zaostavštinu poklonio srpskom narodu - rekao je Skat.Zidove dnevnog boravka i salona krase ulja na platnu dve slikarke Vidosave Kovačević i Lize Križanić, kao i delo Bogdana Šuputa, koji je Beljanski želeo da otkupi za života, ali nije uspeo.- Moj favorit je Sava Šumanović, dok se mojoj supruzi najviše dopada portret dame sa šeširom. Slike su toliko divne da mi je teško da odaberem samo jednu - rekao je Skat, koji je najavio velike planove i projekte iz sfere kulture.(LJ. R.)

Impozantna bibliotekaČITA KNJIGE O KOSOVU I TESLIRezidenciju novog ambasadora Amerike, pored slika, krasi i impozantna biblioteka u dnevnom boravku. Na policama, pored klasika američke književnosti, pronašli smo i knjigu o životu Nikole Tesle, monografiju o Kosovu i publikaciju o Novom Sadu, koji je Skat posetio pored Kopaonika tokom šest nedelja, koliko boravi u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track