Na niškoj Letnjoj pozornici počinju 51. Filmski susreti. Evo šta vas očekuje prve večeri
Foto: Fonet

Otvaranje u 20:30

Na niškoj Letnjoj pozornici počinju 51. Filmski susreti. Evo šta vas očekuje prve večeri

Pop kultura -

Na Letnjoj pozornici na niškoj Tvrdjavi večeras počinje 51. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma - Filmski susreti.

Prema najavi organizatora Direkcije festivala, Filmski susreti će biti otvoreni u 20.30 predajom ključeva grada glumcima i uručenjem nagrade za životno delo "Pavle Vuisić". Njen ovogodišnji laureat, po odluci Udruženja filmskih glumaca, je Lazar Ristovski.

Prve festivalske večeri posetioci Filmskih susreta moći će pogledaju film "Dnevnik mašinovodje" Miloša Radovića i film "Sporazum" Predraga Radonjića. Do petka, 26. avgusta u zvaničnoj konkurenciji i takmičarskom programu ovogodišnjeg Festivala glumačkih ostvarenja biće prikazano 12 filmova snimljenih u Srbiji od avgusta prošle do avgusta ove godine.

Pored već pomenuta dva filma Nišlije će videti i filmove "Inkarnacija", "Igra u tami", "Otadžbina", "Procep", "Pored mene", "Smrdljiva bajka", "Braća po babine linije, "Dobra žena", "S one strane" i film "Vlažnost". Filmovi iz zvaničnog programa konkurisaće za najviša priznanja i nagrade festivala koje dodeljuje festivalski žiri: Sloboda Mićalović – predsednik i članovi Tanasije Uzunović i Kalina Kovačević.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Žiri će odlučivati o dodeli nagrade Gran pri "Naisa" za najboljeg glumca, nagrade statua cara Konstantina za najbolju mušku i carice Teodore za najbolju žensku ulogu, kao i povelja u obe konkurencije i nagrada za najbolje epizodne uloge. Biće dodeljena i povelja za najbolju kreaciju glumaca debitanata, a prvi put ove godine biće uručena i nagrada "Pečat grada Niša".

Na zatvaranju festivala kao gostujući biće prikazani dokumentarni filmovi nastali u Nišu "Lutajuća srca – arhiv emocija" režisera Vladimira Ristića i "Radnički je ljubav Niša", režisera Miodraga Miljkovića. Filmske susrete pratiće po tradiciji zanimljiv prateći program, poput izložba fofotografija, filmske i likovane kolonije i druženja sa glumcima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track