Najnovije vesti

OLIVERA KATARINA: Lomila sam čaše sa Brižit Bardo
Foto: Damir Dervišagić

Nostalgija

OLIVERA KATARINA: Lomila sam čaše sa Brižit Bardo

Pop kultura

Uspeh „Skupljača perja“ nikad niko nije ponovio. Na našoj zabavi zvezde tog vremena su se veselile kao Balkanci

Poslednje večeri Kanskog festivala 1967. godine sve oči sveta bile uprte u ekipu filma „Skupljači perja“ zbog pobede.Sada, 50 godina kasnije, glumica Olivera Katarina, nažalost, bez svojih saboraca reditelja Saše Petrovića, Bate Živojinovića i Bekima Fehmijua, ponovo će kročiti na glamurozni crveni tepih u gradiću Kanu na jugu Francuske. Film koji je obeležio njenu karijeru biće ponovo prikazan, a ponovo će i zapevati „Đelem, đelem“. U prazničnim danima, koje, kako kaže, nikad nije slavila, Olivera se priseća te večeri.- Prvi maj me nikad nije interesovao, uvek sam slavila porodične praznike, poput slava i rođendana. Trenutno me ništa drugo ne interesuje jer samo o jednom putovanju mislim. Kada me je Jugoslovenska kinoteka pozvala i rekla da su novu kopiju poslali u Kan ne bi li naš film ponovo bio prikazan u okviru uglednog programa „Kan klasik“, bila sam presrećna i naravno da nisam mogla da odbijem tako izuzetan događaj - s nostalgijom u glasu kaže  glumica i nastavlja:

Žal za mladosti- Idem i sa izvesnim bolom u grudima jer moje drage kolege, s kojima sam divno radila i bez kojih ovaj film ne bi bio to što jeste, nisu više s nama - Saša Petrović, Bata Živojinović i Bekim Fehmiju. Svih tih, meni dragih ljudi, nažalost, više nema, tako da sam i zbog toga dužna da odem i da svojim prisustvom podsetim tu međunarodnu publiku na taj veliki uspeh koji su „Skupljači perja“ tada doživeli - priseća se Olivera.Pratio je Janika BalažPre pola veka, kako sama kaže, dogodilo se čudo, veče i zabava o kojoj se i dan-danas priča.- Sećam se kao da je juče bilo. To je bilo čudo jedno! Taj trenutak, ta nagrada, obeležio je ceo moj život, moju karijeru. Bilo je ludilo u Kanu. Muzika iz filma koju sam i izvodila te večeri očarala je svet - živo se priseća Katarina i sad već sa osmehom prepričava svečanost kao da se nedavno dogodila.

- O, kada se samo setim crvenog tepiha i cele svečanosti. To je bio istinski glamur. Još se sećam uzvika sa svih strana „Ola- la, kele bel (smeh).“ „Skupljači perja“ su tada očarali krem filmskog sveta! Tu su bile najveće zvezde iz tog vremena s Brižit Bardo na čelu. Kasnije smo mi Jugosloveni -„Avala film“ napravili veliku zabavu na kanskoj obali, a ja sam pevala s orkestrom Janike Balaža. To je bilo ludilo. Svi su došli. Svetske zvezde su se veselile kao Balkanci, čaše, tanjiri, sve se razbijalo, pevalo se i igralo. Na kraju sam po srči igrala i pevala - priča glumica i nastavlja:- To se više nikad nije ponovilo. To je bio prvi prodor našeg filma u svet, ali takav se nikad više nije dogodio. Očigledno da se ovaj film izdvojio, da je ipak bio remek-delo koje je ostavilo traga. Sada kada budem išla verovatno ću ponovo imati koncert, a kad se vratim, planiram i ovde da nastupam - završava Olivera Katarina.MONA CUKIĆ

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...