Najnovije vesti

(VIDEO) KAKO SAM SVETU SAOPŠTILA VEST O DAJANINOJ SMRTI: Kompjuteri u redakciji umalo nisu eksplodirali tada!
Foto: Profimedia

SMRT KOJA JE ŠOKIRALA SVET!

(VIDEO) KAKO SAM SVETU SAOPŠTILA VEST O DAJANINOJ SMRTI: Kompjuteri u redakciji umalo nisu eksplodirali tada!

Pop kultura

U čast dvadesetogodišnjice smrti princeze Dajane, voditeljka Kej Burlej priseća se kako je saopštila svetu strašne vesti iz Pariza.

"Posao voditelja vesti podrazumeva i pozive u toku noći i iznenadna putovanja na drugi kraj sveta. Bilo je 3.30 ujutru i urednik vesti je bio na vezi. Dogodila se nesreća u Parizu. Dodi Al Fajed je bio mrtav, a princeza Dajana koja je takođe bila u kolima, povredila je nogu, ali je bila dobro.

Dok sam se kratko tuširala, razmišljala sam o svemu što sam znala o paru.

Zašto su bili u Parizu? Gde su bili njeni sinovi?

Te 1997. godine su bili rani počeci interneta, pa su novine i televizija i dalje bili glavno sredstvo informisanja, ali sada nije bilo vremena za to. Zgrabila sam jaknu, uskočila u auto i krenula u studio. TV kompanije širom sveta već imaju spremne biografije za najpoznatije ličnosti na svetu, uključujući i članove kraljevske porodice, ali tako nešto nije postojalo za Dajanu.

foto: Profimedia

Kompjuteri u redakciji umalo nisu eksplodirali od informacija koje su stizale. Sećam se mirnog profesionalizma dok su do nas stizale informacije o Dajaninoj sudbini. Morali smo stoprocentno da budemo sigurni i da ih proveravamo jer se radi o najpoznatijoj ženi na svetu.

Zatim smo videli barijere ispred bolnice u kojoj je bila lečena. Nekoliko trenutaka kasnije, jedan izvor nam je javio da je letelica Sekretara za spoljne poslove Robina Kuka zadržana na aerodromu u Manili na Filipinima – bilo nam je jasno. Dok su me šminkali, cela redakcija je stajala pored mene i kontantno čitala nove informacije o nesreći.

Kada sam ušla u studio, malo pre pet ujutru, izvršni producent mi je tiho rekao: “Pogledaj priču koju je objavio Press Association“. Počela sam da čitam, a tišina je bila toliko glasna.

foto: Profimedia

"Upravo smo primili vest od sekretara Robina Kuka da je Dajana ubijena u saobraćajnoj nesreći u Parizu", pisalo je. Šest sati programa i najteže vesti koje sam ikada morala da predstavim svetu. Na kraju prenosa pustili smo odgovarajuću muziku da prati video-priloge. Predložila sam kasetu koju sam slušala u kolima tog jutra.

"Neke od reči pesama možda nisu bile prikladne za taj trenutak na televiziji, ali su za mene bile slika Dajane", rekla sam svom timu. U pitanju je bila pesma Eltona Džona ’Candle in the Wind’“, navodi u svojoj ispovesti čuvena britanska voditeljka Kej Burlej.

Pogledajte kako je izgledao trenutak kada je saopštila vest da je princeza Dajana ubijena:

Ovako je izgledalo obraćanje kraljice Elizabete:

Kej je u svojoj ispovesti otkrila da je obraćanje kraljice Elizabete povodom smrti princeze Dajane predstavljeno kao program uživo, ali da to nije bio slučaj.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/B92, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Od bajke do tragedije - smrt princeze Dajane i dalje obavijena velom tajne

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...