Najnovije vesti

NAŠAO NOVAC ZA FILM ČARAPE KRALJA PETRA: Ristovskom 1.000.000 evra od RTS!
Foto: Damir Dervišagić

Saznajemo

NAŠAO NOVAC ZA FILM ČARAPE KRALJA PETRA: Ristovskom 1.000.000 evra od RTS!

Pop kultura

Javni servis podržao projekat „Čarape kralja Petra“ slavnog glumca, koji je dužan da im isporuči seriju od 10 nastavaka. Ranije iza filma stao FCS sa 40 miliona dinara

Odlukom Upravnog odbora, Radio-televizija Srbije odlučila je da projekat „Čarape kralja Petra“ reditelja i producenta Lazara Ristovskog podrži sa blizu milion evra, saznaje Kurir.

 

- Javni medijski servis odlučio je da bude jedan od producenata i otkupi prava za prikazivanje 10 epizoda serije po scenariju Milovana Vitezovića i Lazara Ristovskog. RTS će učestvovati kao producent s novcem od oko milion evra. Obaveza Ristovskog je da isporuči seriju od deset epizoda i film. Ugovor o partnerstvu je potpisan pre tri dana - kaže nas izvor iz RTS.


Film i serija obrađuje povlačenje srpske vojske preko Albanije u toku Prvog svetskog rata, u kome je, nasuprot svenarodnoj tragediji epskih razmera, suprotstavljena lična tragedija kralja Petra Karađorđevića, koji golgotu preživljava putujući na seljačkim, volovskim zapregama, povlačeći se pred neprijateljem i ostavljajući svoju zemlju za sobom.

foto: Zorana Jevtić

Lazar Ristovski nije mogao da odgovori na naša pitanja, pa nas je uputio da se za komentar obratimo zvanično RTS.


Iz RTS su potvrdili da će raditi projekat „Čarape kralja Petra“ Lazara Ristovskog, ali nisu želeli da govore o finansijskim detaljima ugovora.

- Početak snimanja serije očekuje se u prvoj polovini naredne godine, a emitovanje u oktobru 2018 - poručuju s Javnog servisa Srbije.


I Filmski centar Srbije, podsetimo, u martu je doneo odluku da stane iza ovog projekta sa skoro 40 miliona dinara, što je tada podiglo buru u javnosti. I Ristovski je tada rekao da film neće snimati ukoliko ne bude nabavio potreban budžet od oko dva miliona evra.

 

- Projekat „Čarape kralja Petra“ pakujem već sedam godina, a kad su dobijene neke bedne pare na konkursu, digla se tolika frka da je Ristovski dobio 40 miliona. Za snimanje jednog takvog filma potrebno je dva miliona evra. Dobili smo samo 300.000 evra i ja taj film najverovatnije neću snimati. Ako država ne stane iza tog projekta, onda ni meni nije stalo do njega. Projekata neće biti. Srbija neka 2018. proslavi najherojskiji deo svoje istorije nekim prigodnim recitalom i nastupom folklora - rekao je tada Ristovski, ali izgleda da je našao načina kako da snimi film i TV seriju, što je dobra vest.

 

Kurir / Ljubomir Radanov

 

Foto: Damir Dervišagić

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...