ITALIJANI OPET TRAŽE SLIKE IZ NARODNOG MUZEJA: Vratite Ticijana i Madonu
Foto: Stefan Jokić

Ne odustaju

ITALIJANI OPET TRAŽE SLIKE IZ NARODNOG MUZEJA: Vratite Ticijana i Madonu

Pop kultura -

Italija traži da joj Narodni muzej vrati osam slika koje je Srbija dobila kao ratnu reparaciju posle Drugog svetskog rata.

Viši sud u Beogradu ponovo je dobio zahtev za međunarodnu pravnu pomoć od Osnovnog tužilaštva u Bolonji, kojim se zahteva privremena zaplena umetničkih dela izloženih na Trgu republike.

Portparol Višeg suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je zahtev italijanskog tužilaštva stigao u sud 31. oktobra.

- U ovom slučaju reč je o umetničkim delima: ulje na platnu „Portret kraljice Kristine od Danske“ - autor Ticijan, ulje na platnu „Madona sa detetom i donatorom“ - autor Jakopo Tintoreto, tempera na panelu „San Roko“ - autor Vitore Karpačo, tempera na panelu „San Sebastijan“ - autor Vitore Karpačo, ulje na panelu „Poklonstvo deteta sa anđelima i svecima“, slika tempera na panelu „Madona sa detetom“- autor Paolo Venecijano, tempera na panelu „Madona s detetom, sveci, blagovest, raspeće, triptih“ i tempera na panelu „Madona i dete na tronu“ - autor Spinelo di Luka Spineli.

Sporna dela je 1941. nacistički zapovednik Herman Gering po visokoj ceni legalno kupio od porodice Kontini Bonakosi, preko antikvara Euđenija Venture. Slike su, međutim, 1949. kao odštetu na ime ratne reparacije Jugoslaviji dodelili organi Američke okupacione uprave u Nemačkoj. U novembru 2015. tužilaštvo iz Bolonje je prvi put zatražilo zaplenu slika iz beogradskog Narodnog muzeja, a Viši sud u Beogradu je decembra 2016. odbio taj zahtev.

Kurir / M. C.

Foto: Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track