DOBRE VESTI: Otvaraju se Narodni muzej i pozorište Boško Buha
Foto: Aleksandar Jovanović

Kulturna mapa Srbije bogatija u 2018. godini

DOBRE VESTI: Otvaraju se Narodni muzej i pozorište Boško Buha

Pop kultura -

Ministarstvo kulture i gradske vlasti obećavaju da će prestonica dobiti prvu likovnu galeriju na Kosančićevom vencu i zgradu Opere i Baleta na mestu Staklenca na Trgu republike

Nakon nedavnog otvaranja Muzeja savremene umetnosti, kako je saopšteno na predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu Gradske uprave, najvažniji strateški projekti su otvaranje Narodnog muzeja, koje je planirano za jun naredne godine, kao i pozorišta „Boško Buha“.

- Otvaranje MSU najznačajniji je događaj na kulturnoj mapi Beograda, ali i cele Srbije ove godine, nakon decenije pod katancem - izjavio je juče gradonačelnik Siniša Mali.

On je dodao da su značajna sredstva uložena u sanaciju i opremanje Istorijskog arhiva Beograda, Beogradskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Kulturnog centra Beograda, Biblioteke grada, muzeja u Mladenovcu, Konaka kneginje Ljubice, Bitef teatra, Dadova, Zvezdara teatra...

foto: Stefan Jokić

Gradske vlasti najavile su da obnova Muzeja grada Beograda, Gradske galerije na Kosančićevom vencu i pozorišta „Boško Buha“ ostaju strateški projekti, a za narednu godinu u planu je i rekonstrukcija Španske kuće, dok će i Savamala dobiti potpuno novo lice kada se u toj zgradi bude otvorila prva kuća arhitekture.

- Beograd postaje grad kulture koji gaji sećanje na svoju tradiciju i istoriju - poručuju iz grada i najavljuju da će Beograd narednih godina dobiti svoju prvu likovnu galeriju na Kosančićevom vencu.

Ministarstvo kulture će konačno preuzeti brigu o galerijskom prostoru „Cvijeta Zuzorić“, a zajedno sa tim, ministarstvom i grad zajedno rade na projektu izgradnje zgrade Opere i Baleta na mestu sadašnjeg Staklenca na Trgu republike.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević , foto: Marina Lopičić

Narodni muzej će biti gotov do aprila 2018, a prva izložba će biti već u junu, kad je planirano da se predstave Kinezi. Iz ministarstva na čijem je čelu Vladan Vukosavljević kažu da sve ide po planu i da će se u sledećoj godini završiti Narodni muzej.

- U 2017. godini za Narodni muzej namenjeno je 912.367.000 dinara, a do današnjeg dana preneto je 467.527.000 dinara, dok je do kraja ove godine planirana još jedna uplata u iznosu od 200 miliona dinara. Takođe, planirano je da obezbeđena sredstva u 2018. godini budu dovoljna za završetak radova na rekonstrukciji i adaptaciji tog objekta.

Kurir / EKIPA KURIRA

Foto: Aleksandar Jovanović, Marina Lopičić, Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja