DOBRE VESTI: Beograđani 2020. dobijaju bioskop Balkan
Foto: Zorana Jevtić

Nema više prepreka za rekonstrukciju

DOBRE VESTI: Beograđani 2020. dobijaju bioskop Balkan

Pop kultura -

Na konferenciji za medije koja je održana povodom prezentacije projekta Saša Marčeta je, u ime kompanije „Beobana“, najavio da će kultnom zdanju u Braće Jugovića vratiti stari sjaj

Radovi na rekonstrukciji bioskopa „Balkan“, koji su više puta započeti pa prekinuti zbog sudskih sporova, biće završeni 2020. godine.

Na konferenciji za medije koja je održana povodom prezentacije projekta Saša Marčeta je, u ime kompanije „Beobana“, najavio da će kultnom zdanju u Braće Jugovića vratiti stari sjaj.

- Danas, u danima Festa, želim da poručim da Beogradu vraćam bioskop, najsavremeniju salu na Balkanu, u centru koji otvara vrata svim ljubiteljima kulture. Želim da ovaj kvart kulture zajedno oživimo na najbolji način, da ovaj deo grada, koji je srce Beograda, preraste u veliko srce kulture. „Balkan“ vraćam Beogradu i ovo zdanje doživljavam kao moju zadužbinu i zadužbinu moje dece - rekao je Marčeta.

Zgrada bioskopa „Balkan“ podignuta je između 1867. i 1870. godine kao objekat u kojem su se odigrali događaji značajni za istoriju i kulturu Beograda i Srbije.

Bioskop predstavlja svedočanstvo kulturnog, urbanog i arhitektonskog razvoja Beograda tokom druge polovine 19. veka i kao takav ima posebnu vrednost.

Objekat je od 1984. godine zaštićen kao spomenik kulture. Radove na rekonstrukciji ovog zdanja kontroliše Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda, a pored rekonstrukcije fasade, radovi se nastavljaju rekonstrukcijom unutrašnjosti objekta. Pored projekcije filmova, u sali će moći da se održavaju izložbe i koncerti.

Renoviranje bioskopa počelo je 2014. godine, a prema tadašnjim procenama, obnova je trebalo da bude završena u maju 2015. Međutim, radovi su zaustavljeni zbog spora, koja je konačno okončan.

Kurir / Lj. R.

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track