BIVŠI MINISTAR KULTURE NA ODGOVORNOM POSLU: Tasovac bira muziku za Kustine krave
Foto: Marina Lopičić

Eksperiment

BIVŠI MINISTAR KULTURE NA ODGOVORNOM POSLU: Tasovac bira muziku za Kustine krave

Pop kultura -

Direktor Filharmonije poklonio Kusturici disk sa kompozicijama Volfganga Amadeusa Mocarta koje kravama treba da pušta svakog dana kako bi davale više mleka

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica svojim kravama, koje drži na farmi na Mokroj Gori, već godinama pušta klasiku, a muzički urednik (MU) njegove štale je ni manje ni više nego Ivan Tasovac.

foto: Shutterstock

Bivši ministar kulture i direktor Beogradske filharmonije je Kusti, kako saznajemo, poklonio disk sa kompozicijama Volfganga Amadeusa Mocarta kako bi slušajući njegovu muziku davale više mleka. Emir je krave nabavio iz okoline Gacka, a oko repertoara pomogao mu je dugogodišnji prijatelj Ivan Tasovac. On je odabrao Mocartove klavirske koncerte i delove iz "Čarobne frule". - Krave se potpuno umire kad slušaju klasiku. Tasovac i Kusta su celu priču pokrenuli kao vid eksperimenta, a pokazalo se da klasika daje neverovatne rezultate - impresije su većine posetioca koji su u prilici da vide štale na Mokroj Gori.

foto: Zorana Jevtić

Kusturica je proučavao naučna istraživanja koja pokazuju da krave daju kvalitetnije mleko kada slušaju klasičnu muziku. Istraživači Univerziteta u Lesteru proveli su mnogo vremena tragajući za različitim vrstama muzike koju će pustiti kravama kako bi saznali da li ona ima uticaj na proizvodnju mleka. Rezultati su pokazali da krave kojima je puštana opuštajuća muzika proizvode tri odsto više mleka od onih čija je jedina zvučna stimulacija mašina za mužu u štali. I dok vama tri procenta ne izgleda tako mnogo, to je zlata vredno za svakog ko nastoji da iskoristi svaki gram produktivnosti svojih krava. - Klasična muzika opušta i životinje, a ne samo ljude - zaključak je naučnika.

Zanimljivo, da Kustine krave nisu ljubitelji popularne muzike. Jedan od radnika, kako smo saznali, bez znanja reditelja, pustio je životinjama narodnu muziku, a Emir je odmah primetio da su počele čudno da se ponašaju i daju manje mleka. Recept Tasovca star nekoliko godina danas primenjuju i mnogi seljaci koji su čuli za ovu priču. Kurir/ Ljubomir Radanov/ Foto: Marina Lopičić

Monika Beluči U Srbiji sam naučila da muzem krave

Italijanska glumica Monika Beluči zavolela je Srbiju uz režisera Emira Kusturicu, ali i krave. - Emir me je naučio da muzem kravu i ispostavilo se da je to veoma jednostavan posao - kazala je Belučijeva, koja je u filmu "Na mlečnom putu" u jednoj sceni pokazala svoje znanje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) BOSANAC VABI KAMILU KAO KRAVU! Spremite se za smeh do suza!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track