KO ĆE BITI POBEDNIK 63. POZORJA? Kokan lovi petu Sterijinu nagradu
Foto: Dado Đilas

Svi ili niko

KO ĆE BITI POBEDNIK 63. POZORJA? Kokan lovi petu Sterijinu nagradu

Pop kultura -

Mladenović još čeka svoje prvo priznanje za režiju, a takmaci su mu Jernej Lorenci i tek svršeni studenti

Dodelom nagrada večeras se u Novom Sadu zatvara se 63. Sterijino pozorje, a prema glasovima publike, favorit za pobedu je "Jami distrikt" u režiji Kokana Mladenovića, koji vodi sa ocenom 4,68. Žiri je prošle godine Kokana zakinuo za nagradu za predstava "Na Drini ćuprija", ali mu je ove takmac i Milan Nešković sa čak dve predstave u selekciji.

 Milan Nešković ima dve predstave na festivalu Foto: Promo
Milan Nešković ima dve predstave na festivalu Foto: Promo

Mladenović već ima četiri Sterijine nagrade, ali još nijednu za režiju. Tokom festivala izvedeno je devet drama u glavnom takmičarskom programu, tri u međunarodnom programu "Krugovi" i 11 na Pozorju mladih. Direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić kaže da, kada na festivalima poput ovog nema skandala, onda do kraja neki mora da bude, kako ističe, "izrežiran, da bi bilo zanimljivije". - Bili smo prisiljeni da promenimo pravilnik o radu žirija - rekao je Radonjić za RTS. U konkurenciji za nagrade, sedam predstava iz Srbije. Po jedna iz Srpske i Rusije. Rusi igraju Nušića. - Ja sam tu 30 godina i prvi put vidim Šabac, vidim Užice, vidim Vranje, to mene oduševljava - naglašava Novak Bilbija, glumac i član žirija.

Favoriti publike
Favoriti publikefoto: Promo

U pozorištima je bilo manje Nušića, Sterije, Kovačevića, više mladih i nepoznatih dramskih pisaca. U šabačkom, pisac i rediteljka - dvadesetšestogodišnjaci. - Mislim da je to sjajna stvar koja se dogodila ne samo zbog mene i drugih učesnika, mladih kolega sličnih generacija već je to podstrek za sve druge mlade - rediteljka Nataša Radulović. Prema rečima dramskog pisca Ognjena Obradovića, uvek je rizik kada se izaberu mladi i kada nešto treba da rade, "ali u umetnosti ne može uvek da se igra na sigurno". Hrabra, pametna, drska, jedina moguća - tako je komentarisana selekcija ovogodišnjeg Pozorja, a hoće li pobediti iskusni Kokan, Jernej Lorenci ili neko od mladih, znaćemo večeras kad žiri objavi svoju odluku. Kurir.rs / Foto: Dado Đilas

Renati i Ejdusu specijalna nagrada

Glumci Renata Ulmanski i Predrag Ejdus dobitnici su Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture za 2018. godinu. Priznanje će glumcima biti uručeno večeras, a Renata je najavila svoj dolazak u Novi Sad. Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture ustanovljena je 1965. povodom desetogodišnjice Pozorja i ne dodeljuje se svake godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track