Najnovije vesti

Kusturica: U Andrićgradu na Vidovdan otkrivamo spomenik braći Sokolović
Foto: Zorana Jevtić

Svečanost 28. juna

Kusturica: U Andrićgradu na Vidovdan otkrivamo spomenik braći Sokolović

Pop kultura
12:49h

Od 28. juna, te dve ljudeskare, u prijateljskom zagrljaju, Mehmed-paša i Sveti Makarije, stajaće na ulazu u Andrićgrad, rekao je Kusturica

BEOGRAD - U Andrićgradu će na Vidovdan, 28. juna, biti otkriven spomenik braći Sokolović - Mehmed-paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije, najavio je reditelj i direktor Andrićgrada Emir Kusturica.

Spomenik je delo vajara iz Smedereva Zorana Kuzmanovića, čija skulptura Gavrila Principa je postavljena u Beogradu, a otvoriće ga predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kazao je Kusturica.

"Od 28. juna, te dve ljudeskare, u prijateljskom zagrljaju, Mehmed-paša i Sveti Makarije, stajaće na ulazu u Andrićgrad", rekao je Kusturica.

Spomenik Mehmed-paši Sokoloviću u Višegradu
Spomenik Mehmed-paši Sokoloviću u Višegradufoto: Kurir

On navodi da spomenik treba da svedoči o tome da susedi na ovom našem prostoru mogu da se međusobno pomažu.

"Obnovu Pećke patrijaršije Sveti Makarije ne bi mogao da počne da nije imao pomoć Mehmed-paše Sokolovića, sa kojim je bio u krvnom srodstvu.

Ideja ovog spomenika je da pokaže nešto suprotno od onoga što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka, često zloupotrebljavale velike sile, huškajući nas na ratove. Želeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primere", rekao je Kusturica.

Ovogodišnji Vidovdanski dani biće u znaku završetka Prvog svetskog rata, dodao je reditelj.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...