ZVUCI KLAVIRA PRVI PUT U KRIPTI: Pijanistkinja Marija Popović zasvirala Mokranjca!
Foto: Jovan Nedeljkov

Hram svetog save

ZVUCI KLAVIRA PRVI PUT U KRIPTI: Pijanistkinja Marija Popović zasvirala Mokranjca!

Pop kultura -

U kripti Hrama Svetog Save prvi put od otvaranja su se začuli zvuci klavira, i to na Svetski dan muzike.

Naime, pijanistkinja Marija Popović stvorila je čarobnu atmosferu izvodeći koncert duhovne i klasične muzike, koji je snimila za svetsko tržište, za program tokom božićnih praznika.

foto: Jovan Nedeljkov

"Oni preko leta prave novogodišnji i božićni program, te su i meni tražili da im snimak pošaljem ranije. Ovo je prvi klavirski koncert u kripti i posvećen je pravoslavnoj božićnoj muzici i srpskim muzičkim stvaraocima i njihovim delima", priča Marija Popović dok u dugoj svečanoj haljini seda za klavir.

Veličanstvenom mermernom kriptom prolomio se kristalni zvuk klavira i kompozicije S. Mokranjca, S. Božića i I. Ilića, čiju kompoziciju "Zimski valcer" je Marija premijerno izvela ovom prilikom.

foto: Jovan Nedeljkov

"U drugom delu muzičkog programa na repertoaru se nalaze dela velikih evropskih kompozitora Štrausa i Šopena. Prilikom stvaranja ovog složenog i zahtevnog muzičkog projekta afirmativno sam vodila računa o našoj neprolaznoj kulturnoj i duhovnoj baštini, kao i o vrhunskim dometima nacionalnog muzičkog stvaralaštva", ističe Popovićeva.

foto: Jovan Nedeljkov

Marija je sa devet godina počela da svira klavir i, kako je i ranije govorila, tada se u ovaj instrument i zaljubila.

foto: Jovan Nedeljkov

"Za deseti rođendan dobila sam polukoncertni klavir. Bio je to poklon poznatog slikara Milića od Mačve, inače kućnog prijatelja mojih roditelja. Sa 12 godina osvojila sam prvu međunarodnu nagradu i postala apsolutni pobednik internacionalnog takmičenja u Italiji. Još tada sam učila da je klavir kraljica instrumenata. To je instrument koji će vam biti veliki prijatelj samo ako mu se maksimalno posvetite i predate svim srcem", rekla je pijanistkinja.

Kurir.rs / M. Cukić / Foto: Jovan Nedeljkov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track