IVAN TASOVAC ZA KURIR:  Beogradska filharmonija je spremna za Mundijal, a na Ušću očekujem 40.000 ljudi
Foto: Marina Lopičić

intervju

IVAN TASOVAC ZA KURIR: Beogradska filharmonija je spremna za Mundijal, a na Ušću očekujem 40.000 ljudi

Pop kultura -

Za manje od 24 sata, na Ušću, kod Palate Srbija u Bloku 13, ponovo će na otvorenom zasvirati Beogradska filharmonija na koncertu "Muzički piknik pod zvezdama".

Direktor ove ustanove Ivan Tasovac baš na svoj 52. rođendan i Svetski dan muzike obišao je s našom ekipom radnike koji postavljaju veliku binu, a uveče prisustvovao završnom koncertu Dirigentskog foruma, koji se održavao u Beogradskoj filharmoniji.

- U Beogradskoj filharmonija je uzbudljivo kao da se nalazimo u svemirskoj agenciji NASA pred lansiranje novog spejs-šatla. Polako se postavlja velika bina, a tek će biti montiran džinovski ekran, na kom će, dok orkestar bude svirao Štrausa i Dvoržaka, naša publika, prva u Evropi, moći da pogleda neke od snimaka koje je zabeležila NASA. Ovaj audio-vizuelni spektakl se zove "HD Odiseja" - dok orkestar svira antologijska dela klasične muzike, na ekranu se prikazuju snimci iz svemira koji su savršeno uklopljeni s muzikom - kaže Tasovac.

foto: Marina Lopičić

Direktor Filharmonije očekuje još veću posetu nego prošle godine. - Očekujemo 25.000, 30.000 i 40.000 ljudi. Gde čeljad nisu besna, kuća nije tesna, a krov naše kuće je zvezdano nebo Beograda i očekujem da će se svi udobno smestiti. Svi ste dobrodošli - objašnjava Tasovac i naglašava da je posebno fasciniran ponašanjem publike koja je prošle godine uživala na pikniku i bila maksimalno tolerantna. Posebna novina ovog koncerta je bebi-pit - prostor za najmlađe fanove. Trudnice i roditelji s decom do predškolskog uzrasta, do sedam godina, imaće poseban prostor za uživanje na filharmonijskom pikniku. Svi koji 24. juna dođu u Beograd na ovaj veliki događaj imaće priliku da posete i Muzej savremene umetnosti, koji će tog dana biti besplatan za publiku od 10 do 18 časova. Publika može da počne s piknikovanjem već od 17 časova, a koncert započinje u 20.30.

foto: Tanjug Marko Đoković

Ivan Tasovac kroz osmeh kaže da je bis za nedelju i za njega iznenađenje, ali ima velike planove za narednu sezonu. - Novina su koncerti za bebe, jer na poseban način brinemo o mladima i novoj publici. Filharmonija godinama svira za klince i godišnje okupi i po 4. 000 dece, a na programima za predškolce svakog meseca dolaze da se upoznaju s muzičarima i instrumentima. To ne radi nijedan naš orkestar - poručuje Tasovac. On na kraju posebno ističe da je srećan što je orkestar sjajno prihvatio novog šefa, dirigenta Gabrijel Felca. - Sjajno je uzajamno poštovanje Gabrijela Felca, muzičara i publike. Fudbalski rečnikom, Beogradska filharmonija je spremna za Mundijal - zaključuje Tasovac.

Kurir/ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track