UMETNIČKI FENOMEN(I) IZ TOPLICE: Božidar Dragutinović, glumac i slikar
Foto: Privatna arhiva/N.T.

glumac i slikar

UMETNIČKI FENOMEN(I) IZ TOPLICE: Božidar Dragutinović, glumac i slikar

Pop kultura -

U prethodnim tekstovima pisavši o porodici Dragutinović pominjali smo i jednog vrsnog glumca i slikara. To je Božidar Dragutinović. On je rođen 07.06.1941. godine u Konjarniku, kao peto dete u porodici Radoja i Spasenije Dragutinović. Kao i njegova starija braća i Božidar je završio gimnaziju u Prokuplju, i odmah posle gimnazijskih dana zaposlio se kao civilno lice u mornarici JNA. Posle kraćeg staža u mornarici, rešava da krene put umetnosti i da taj urođeni umetnički gen, neguje i potpuno mu se preda. On je glumio u pozorištima širom Srbije i Republike Srpske, te je tako igrao u: Banjaluci, Mostaru, Kragujevcu, Užicu, Pirotu a najduže se zadržao u Zaječaru, gde se je penzionisao 2005. godine.

foto: Privatna arhiva/N.T.

Božidar Dragutinović - Foto: Porodična arhiva/N.T.

Najzapaženije role na pozorišnim daskama ostvario je u komadima: Drveni tanjir, Boing Boing, Putujuće pozorište Šopalović, Odrpanci, Rukavice, Seme i mnoge druge.

Među Zaječarcima ostao je upamćen kao ”Boža glumac”. Većina saradnika i poznanika za njega kaže da je bio odličan glumac, i još bolji čovek. Uvek je bio na raspolaganju svojoj porodici i bukvalno je svima bio omiljeni brat, prijatelj, poznanik. Pored pozorišta Boža je ostvario zapažene role u nekoliko ostvarenja jugoslovenske kinematografije. Možda najzapaženiju rolu je ostvario u Timočkoj buni. A na filmskom platnu briljirao je još i u Kraljevskom vozu, Na putu za Katangu kao i u Dan duži od godine. U svim ostvarenjima sarađivao je sa imenima kao što su Ljubiša Samardžić, Radoš Bajić, Mirjana Karanović, Svetozar Cvetković, Dragomir Bojanić i mnogi drugi. Takođe, rođeni Zaječarac Zoran Radmilović je prema rečima Dragutinovićevog brata izuzetno cenio i poštovao Božidara Dragutinovića kao glumca i čoveka. Njegova velika ljubav pored glume bila je i slikanje, i u tome je kako kaže njegov najstariji brat Andrija bio nenadmašan.

foto: Privatna arhiva/N.T.

Božidar Dragutinović - Foto: Porodična arhiva/N.T.

”Boško (prim. aut. Božidar) je bio vrsan slikar, kao i Hranislav” – rekao nam je jednom prilikom Andrija Dragutinović.

Dugo je slikao i naslikao veliki broj slika. U foajeu Zaječarskog pozorišta je organizovao preko 10-ak samostalnih izložbi. Za sobom Božidar je ostavio suprugu, i 2 sina. Preminuo je 21.08.2009. godine posle duge bolesti, i sahranjen je u Zaječaru.

(Dobricke.com / Nemanja Tonić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track