Najnovije vesti

MATIJA BEĆKOVIĆ: Nikola Tesla nikad nije zaboravio da je Srbin, a njegova porodica dala je 40 sveštenika!
Foto: Marina Lopičić

Ceo svet danas proslavlja rođendan velikog naučnika

MATIJA BEĆKOVIĆ: Nikola Tesla nikad nije zaboravio da je Srbin, a njegova porodica dala je 40 sveštenika!

Pop kultura

Njegovo delo biće shvaćeno tek od naraštaja koji dolaze. Bio bi srećan što nije zaboravljen u svom narodu, kaže Matija Bećković
 

Širom sveta danas se obeležava 162 godine od rođenja Nikole Tesle.
Izložbe, naučni kampovi i tribine biće organizovani od Njujorka do Sidneja, a i u Beogradu će biti dostojanstveno proslavljen Dan nauke i rođendan naučnika. Centar za promociju nauke najavio je maratonsku trku robota, dok će u Muzeju Nikole Tesle ulaz biti slobodan.

 

foto: Profimedia

Tesla je danas, kako ističu sagovornici Kurira, sve više lik iz popularne kulture, po čemu se s njim može meriti jedino Albert Ajnštajn. Od prvog crtaća o Supermenu, u kojem je glavni negativac - ludi naučnik - inspirisan Teslom, do danas, veliki naučnik postao je junak stripova, filmova, romana... Sve više se on predstavlja kao čarobnjak ili alhemičar koji traga za svemogućim oružjem i pokušava da komunicira s vanzemaljcima, a sve manje kao racionalni izumitelj, jedan od najvećih s kraja 19. i početka 20. veka.

 

foto: Marina Lopičić

Tesla je večita inspiracija i akademiku Matiji Bećkoviću.
- Tesla je bio i pesnik, on je došao iz naše budućnosti, ali tamo se i vratio. Teslino naučno delo tek dolazi, biće shvaćeno od naraštaja koji tek dolaze i koji treba da nastave njegovo delo. Bio je potomak porodica koje su dale 40 sveštenika, ali i dvojicu vladika, a i sam je bio neka vrsta monaha. U javnim nastupima uvek je govorio o stradanju srpskog naroda tokom istorije, ali bio je odan srpstvu. Kad se vinuo van vremena, onda je odnekud poslao poruku: "Ne zaboravite me u mom narodu." Izgleda da se ovih godina ta njegova želja ispunjava - kaže Bećković.

 

Teslinim životom inspirisao se i muzičar Nele Karajlić, kome je naučnik i dalji rođak.
- Tesla nikada nije prestao da bude dete, a na kraju se bavio golubovima. On je prirodu osećao veoma dobro. Za razliku od Ajnštajna, koji je prirodu koristio tako što je cepao atome, Tesla se samo naslonio na prirodu i ukrotio ju je i upotrebio za ljudsku dobrobit - rekao je Karajlić.
Za sledeću godinu najavljen je još jedan film o Tesli "Iz svetla: Luminous", u kojem glavnu ulogu igra Radivoj Raša Bukvić, a partnerka mu je Eva Grin. Mladi reditelj Boriša Simović na njemu radi s Francuzima, o čemu je Kurir već pisao.

 

foto: Arhiv Kraljevskog dvora

Aleksandar: Moj otac se divio geniju


Jedini susret između Nikole Tesle i nekog od članova kraljevske porodice Karađorđević dogodio se 8. jula 1942. u Njujorku. Veliki naučnik sreo se s mladim kraljem Petrom II, gde je i nastala jedna od poslednjih Teslinih fotografija.
- Otac mi je često pričao o Tesli, govorio je da je on bio izuzetan čovek i fascinantan sagovornik. Bio je veoma impresioniran njime i mnogo ga je voleo. Divio se njegovom geniju - kaže za Kurir prestolonaslednik Aleksandar.

 

Kurir/ Foto: Marina Lopičić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...