U HOLIVUDU SAM SNIMIO LOŠE FILMOVE: Rade Serbedžija priznao kakve greške je pravio u karijeri
Foto: Kurir/Ljubomir Radanov

iskreni intervju

U HOLIVUDU SAM SNIMIO LOŠE FILMOVE: Rade Serbedžija priznao kakve greške je pravio u karijeri

Pop kultura -

Proslavljenom glumcu Radetu Šerbedžiji na Paliću je uručena nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskom filmu u okviru 25. Festivala evropskog filma.

"Subotica je za mene najznačajniji grad. Dva su velika razloga za to. Prvi je što sam kao čovek koji se bavi umetnošću, filmom i pozorištem dosegao u Subotici sam vrhunac u sazrevanju svoje glumačke ličnosti, i to nije zasluga samo genijalnog Ljubiše Ristića, već i ovog grada i publike koja je bila deo toga. U toj pitomoj prirodi bila je posebna energija. Drugi razlog je moja Lenka, koju sam tu upoznao, sa kojom imam troje dece i čitav život", rekao je glumac na konferenciji za medije.

foto: Printskrin

On se osvrnuo na vreme bivše Jugoslavije i rekao da je snimano i previše filmova, a da mnoge stvari nije trebalo snimiti. "Jedino je Bekim Fehmiu napravio svetski uspeh, pa su agenti kreirali njegov ritam snimanja. Svi mi ostali snimali smo mnogo, i kasnije kada sam otišao u svet i bez obzira na to što sam odmah snimio dva velika filma "Pre kiše" i "Svetac", opet sam bio u poziciji da nisam mogao da odbijem da snimam filmove koje nisam želeo", priznao je Rade.

foto: Profimedia

Šerbedžija priznaje da ne gleda filmove, a retko i pozorišne predstave. - Ja više volim život, da živim pravi život, da igram fudbal, volim kafane, volim da ludujem i družim se, a film se dogodi - priznao je glumac. On je sinoć u Narodnom pozorištu u Subotici održao koncert, ali kaže da su pevanje i poezija njegov hobi koji je postao više od toga.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

On je primetio da je evropski film u poslednje vreme ozbiljniji od američkog. "Bilo je vreme kada je američki film bio fantastičan, moćan, a onda poslednjih desetak godina je sam sebe pojeo. Svi rade na televiziji, veliki glumci, režiseri, televizija je sve pojela, jer distributeri ne žele da distribuiraju filmove. Monopol televizije predstavlja najveću opasnost po filmsku umetnost", rekao je Šerbedžija.

foto: Zorana Jevtić

Nije mi se dalo da radim s Kusturicom

Šerbedžiji mnogo znači što se tako našao u društvu fantastičnih filmskih umetnika, a posebno mu je drago što je prvu nagrada "Lifka" dobila Milena Dravić, koja je "sam film". Jedino žali što nije imao priliku da radi s Emirom Kusturicom. - Užasno ga poštujem i mislim da će on napraviti još neke lude filmove - kaže glumac.

Kurir.rs/ Tanjug/ Foto: Profimedia; Zorana Jevtić, Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track