POČINJE OBNOVA ZADUŽBINA STEFANA NEMANJE: Ovo je prioritet Ministarstva kulture
Foto: Ministarstvo Kulture

lepe vesti

POČINJE OBNOVA ZADUŽBINA STEFANA NEMANJE: Ovo je prioritet Ministarstva kulture

Pop kultura -

Patrijarh srpski Irinej i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišli su danas manastire Svetog Nikole i Presvete Bogorodice kod Kuršumlije gde su razgovarali o predlozima za obnovu lepe te dve svetinje.

Povod za ovu posetu je 850 godina od izgradnje tih manastira, prvih zadužbina Stefana Nemanje. Uz Patrijarha Irineja i ministra Vukosavljevića zdanja su obišli i vladika niški Arsenije, predsednik Opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić, predstavnici Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

foto: Ministarstvo Kulture

Tom prilikom je dogovoreno da će sve nadležne službe dati svoj doprinos kako bi se što pre pristupilo procesu obnove manastira.

„S obzirom da je reč o prvim zadužbinama Stefana Nemanje, obnova dve svetinje biće među prioritetima Ministarstva kulture", rekao je ministar Vukosavljević i ocenio da je uloga ovih zadužbina i početak stvaranja srpske države jedan od stožera kulturnog identiteta.

Uverivši se u stanje dva važna spomenika kulture, svi prisutni su konstatovali da u najskorije vreme treba pristupiti izradi projekata koji će definisati sve faze obnove kako bi se što pre počelo sa njenom realizacijom.

Ministar Vukosavljević je rekao da se radi o dva najstarija manastirska kompleksa iz Nemanjinog doba na kojima je moguće proučavati ne samo razvojni put manastirskog graditeljstva već i razvoj materijalne i duhovne kulture srpskog srednjeg veka.

Kurir.rs/ Foto: Ministarstvo kulture

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track