GODINU DANA OD SMRTI TOME KURUZOVIĆA: Sećanje na nezaboravnog Misirca
Foto: Marina Lopičić

JEDINSTVEN

GODINU DANA OD SMRTI TOME KURUZOVIĆA: Sećanje na nezaboravnog Misirca

Pop kultura -

Pre tačno godinu dana preminuo je glumac Toma Kuruzović. Čuveni Misirac iz "Povratak otpisanih" ostaće upamćen i kao najosobeniji izvođač Ćopićevih dela, kao neponovljivi Nikoletina Bursać, ili Krležin Kapetan Janković, Šekspirov Laert...

foto: Printscreen

Gotovo ceo vek proveo je u Beogradskom dramskom pozorištu, ostvarivši veliki broj nezaboravnih rola. Kuruzović je i lično poznavao Branka Ćopića, koji je za njega govorio: - Ako su nekada carevi imali dvorske lude, pisac Branko Ćopić ima svog glumca! I što je najinteresantnije, Tomo voli da me "dodaje", a ja se ne bunim. Igrao je u filmovima "Život je naš", "Tuđa zemlja", "Jazavac pred sudom", "Licem u naličje", "Orlovi rano lete", "Davitelj protiv davitelja", serijama "Levaci", "Salaš u Malom Ritu", "Povratak otpisanih", "Više od igre", "Vuk Karadžić", "Kraj dinastije Obrenović"... Samo tri nedelje posle ugradnje pejsmejkera, zaigrao je u seriji "Senke nad Balkanom", a do samo nekoliko dana pred smrt glumio je u seriji "Nemanjići".

foto: Zoran Jevtić

- Kad čujem ime Tome Kuruzovića, setim se jednog davnog, vedrog doba njegove i moje mladosti, predstave u BDP "Vuk Bubalo", i pisca te predstave Branka Ćopića. Sećam se i scene u kojoj devojka i momčić stidljivo razgovaraju, i lica tog dečkića, sveg u osmehu. Uspeo je da do kraja sačuva taj osmeh u sjaju svojih očiju i tu radost. U ovoj davnoj sceni on je meni darivao jabuku. Sad je otišao, i odneo i jabuku i sve sa sobom - rekla je ranije glumica Renata Ulmanski.

KURIR/ M. C./ Foto: Marina Lopičić i Zoran Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track