NA SAHRANI OVOG GLUMCA NJEGOVI PRIJATELJI SU IMALI JEZIV PREDLOG: Šta misliš da mu kocem probodemo srce, za svaki slučaj...

o životu bejle lugosi

NA SAHRANI OVOG GLUMCA NJEGOVI PRIJATELJI SU IMALI JEZIV PREDLOG: Šta misliš da mu kocem probodemo srce, za svaki slučaj...

Pop kultura -

Ovo je jedan od onih mitova koji su pratili život i smrt jednog od nmajpoznatijih mađarskih glumaca a ujedno i najčuvenijeg filmskog Drakulu na svetu.

Reč je o Bejli Lugosi.

I da odmah razjasnimo još nešto na početku. Ne nije kao što mnogi misle Bela već Bejla... I još nešto - nije Frenk Sinatra platio njegovu sahranu već njegova četvrta žena.

Inače, ženio se pet puta.

Od onoga što vam može zazvučati kao mit ili lažna vest, a zapravo je istina, je podatak da je sahranjen u drakulinom kostimu.

E sad, dilema je samo čija je to želja bila.

Jedni tvrde da je to bila njegova želja, dok drugi kažu da je to porodica odlučila jer su "smatrali da bi on to želeo".

Da još malo razjasnimo onu rečenicu iz naslova - ko su bili ti prijatelji. Kružile su priče da su ovaj čudni predlog dali glumci Vinsent Prajs i Piter Lori.

Možda bi to oni i rekli, da su kojim slučajem na pomenutoj sahrani bili.

Za one nešto mlađe koji nisu gledali njegove filmove trebalo bi da znaju da se radi o jednom od najupečatljivijih imena horor filma. Naravno onog nekadašnjeg u crno-belom izdanju.

Kasnije dolaze ove moderne verzije drakule, sa specijalnim efektima i tome slično...

U vreme Logosija stvarao je i Boris Karlof. Iako zvuči pomalo ruski, radi se naime o engleskom glumcu kome je pravo ime bilo Vilijam Henri Pret.

Karlof je bilo njegovo umetničko ime.

Pošto je Lugosi odbio da igra Frankenštajna, tačnije njegovo čudovište, uloga je otišla do tada malo poznatom Boris Karlofu. Koji je ovu ulogu proslavio. Ili je ona proslavila njega.

Bilo kako bilo, nekada više od njihovih filmova u žiži javnosti su bili odnosi između Lugosija i Karlofa. Večita pitanja - koliko su se slagali, da li su se slagali, da li su se mrzeli, koliki su rivali bili...

Nešto kao ova današnja fama oko Roberta de Nira i Al Paćina.

Lugosi i Karlof jesu bili rivali, ali ne onako kako bi to ljudi zamislili... Međusobno su se poštovali i čak sarađivali na nekoliko filmova.

No vratimo se Lugosiju. Pre nego što će zaigrati Drakulu na filmu zaigrao ga je na Brodveju. A pre nego što je zaigrao na Brodveju skoro da nije znao engleski. Iako je kao grof Drakula imao veliki uspeh na daskama koje život znače, kada su krenuli pregovori za film, Lugosi nije bio u najužem izboru.

Reditelj se ipak nekako odlučio za njega, i ostalo je istorija...

Voleo je fudbal, bio strastveni filatelista. Ipak poroci su ga skoro uništili. Droga i alkohol su uzeli svoj danak pa je u jednom trenutku završio na klinici za odvikavanje.

Umro je u 73. godini od srčanog udara.

Kurir.rs/P.L./Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track