PREVAZIŠAO SAM STRAH OD ULOGA BATE STOJKOVIĆA: Ljubomir Bandović govori za Kurir pred premijeru Balkanskog špijuna
Foto: Ana Paunković

novi ilija čvorović

PREVAZIŠAO SAM STRAH OD ULOGA BATE STOJKOVIĆA: Ljubomir Bandović govori za Kurir pred premijeru Balkanskog špijuna

Pop kultura -

Ne bih voleo da zvučim prepotentno. Poštujem ga kao glumca, ali bih voleo da je živ i da može da vidi mog Iliju

Ljubomir Bandović igra glavnu ulogu u predstavi "Balkanski špijun" po tekstu Dušana Kovačevića, čija je premijera zakazana za 1. oktobar u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Nakon 34 godine, jedan od najboljih glumaca u svojoj generaciji pokušaće da oživi legendarnog Iliju Čvorovića, kog je u istoimenom filmu odigrao bard jugoslovenskog glumišta Danilo Bata Stojković.

- O "Balkanskom špijunu" se sve zna, a replike iz filma običan narod zna napamet. Ilija Čvorović je danas drugi čovek. Nekad je to bio Bata, a danas sam to ja. Napravili smo jedno uzbudljivo i neočekivano pozorište. Neću da vam pričam njegovu dijagnozu, a svi vrlo dobro znamo kako izgleda kad neka psihički labilna osoba uzme stvar u svoje ruke. Proizvodnjom neprijatelja on pokušava da svojoj nesposobnosti da ime - kaže Bandović.

foto: Ana Paunković

Umesto brata blizanca imate sestru koju igra Dušanka Stojanović Glid.

- Bila mi je žena, a sad mi je brat. Ona je moj neodvojivi partner. Tri minuta starija je od mene (smeh).

Šta vam je rekao Dušan Kovačević nakon što je pogledao generalnu probu?

- Bio je veoma uzbuđen i srećan. Nije očekivao ovakav pomak i priznao je da ne zna gde se završava njegova rečenica, a počinje novo što je dopisala rediteljka Tanja Mandić Rigonat. Izjavio je da bi potpisao svaku našu reč.

foto: Dragana Udovičić

Da li sebe doživljavate kao patriotu, kao što će u predstavi biti predstavljen novi Ilija Čvorović?

- Patriotizam je danas na čiviluku i svako dođe i od njega napravi šta mu je potrebno. On se danas različito tumači. Moj patriotizam je drugačiji u odnosu na Ilijin. Međutim, nije nenormalan. Osnovna potreba svakog čoveka je da negde pripada. U tom smislu smo on i ja svesni da imamo samo jednu zemlju koja je sve manja.

Hodaju li danas Ilije beogradskim ulicama?

- Sigurno. Lekarima poneki promakne.

Da li ste se previše opteretili filmom "Balkanski špijun" i Batinom interpretacijom te uloge?

- Nisam. Uspeo sam da to prevaziđem s "Klaustrofobičnom komedijom", gde sam već igrao njegovu ulogu. Mislim, toliko sam ga prevazišao da bih voleo da je živ da to može da pogledam. Neću da zvučim prepotentno. Poštujem ga i mogu i dalje da učim od njega, a nove generacije i služe da budu bolje od prethodnih. Možda i ne uspemo, ali smo makar pokušali.

foto: Ana Paunković

Da li je neko drugi osim vas mogao da odigra ovu ulogu? - U glavi rediteljke sam ja Ilija, a i vizuelno najviše podsećam na Batu. Srbija u talentima ne oskudeva.

Ubeđeni ste da ne moramo da se plašimo da ćemo imati glumce kao što su Dragan Nikolić, Bata Stojković ili Živojinović?

- Nećemo dobiti novog Dragana Nikolića i Batu. Pojaviće se novi klinci koji će imati to nešto, kao i ovi velikani. Kurir/ Ljubomir Radanov/ Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track