KONTROVERZNA PREDSTAVA U BDP: Ničiji sin odbijen u Ateljeu 212 i u Zvezdara teatru zbog sporne tematike!
Foto: promo BDP

porodična drama

KONTROVERZNA PREDSTAVA U BDP: Ničiji sin odbijen u Ateljeu 212 i u Zvezdara teatru zbog sporne tematike!

Pop kultura -

Predstava "Ničiji sin", po tekstu hrvatskog autora Mate Matišića i u režiji Marka Misirače, biće premijerno izvedena 4. oktobra u BDP. Do sada srpska pozorišta, kako je rekao reditelj, nisu htela da postave nijedan Matišićev komad, iako je u pitanju jedan od najvažnijih savremenih dramskih pisaca ovih prostora.

"Živimo u takvom vremenu gde ovakve teme i dalje ne mogu da prođu. Pokušavao sam sa mnogim komadima, bilo je dogovoreno sve i u Ateljeu 212 i u Zvezdara teatru, međutim, samo su postavili zid. Apsurdno je što se tako odlučuje jer je Mate, kao i Frljić, veoma antihrvatski orijentisan i veoma negativno prikazuje Domovinski rat", rekao je Misirača.

On je objasnio da je "Ničiji sin" građanska drama o disfunkcionalnoj porodici i, bez obzira što se provlači priča o srpsko-hrvatskim odnosima, fokus je na tragediji porodice u kojoj su svi na prvi pogled zlikovci, a zapravo su žrtve sistema.

foto: promo BDP

Komad je bizarna porodična drama u kojoj se polako otkrivaju sablasti iz ratova devedesetih godina. U središtu priče je veteran Ivan, a u život čoveka za koga veruje da mu je otac, bivšeg političkog zatvorenika i novokomponovanog političara Izidora Barića, upada nekadašnji zatvorski čuvar, Srbin Simo. "Ničiji sin" je praizvedbu imao 2006. u Rijeci, a dve godine kasnije Arsen Anton Ostojić snimio je film, koji je osvojio šest Zlatnih arena u Puli, ali je zbog teme izazvao kontroverzne komentare u Hrvatskoj.

U predstavi igraju Miodrag Krivokapić, Danica Ristovski, Vladan Milić, Milena Predić, Aleksandar Alač, Lako Nikolić, Jovan Jelisavčević, Andrej Pipović i u alternaciji dečaci Vasa Vranješ i Todor Jovanović. Za Ristovsku, "Ničiji sin" izuzetno je komplikovan komad, u kome su svi i žrtve i egzekutori, i u kome je važan odnos prema istini i primarnoj laži.

Kurir.rs / Foto: promo BDP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track