ILIJA ČVOROVIĆ NASMEJAO I RASPLAKAO PUBLIKU: Predstavu glumci posvetili Peci Ejdusu
Foto: Vukica Mikača

Nova sezona u narodnom pozorištu

ILIJA ČVOROVIĆ NASMEJAO I RASPLAKAO PUBLIKU: Predstavu glumci posvetili Peci Ejdusu

Pop kultura -

Jubilarna 150. sezona Narodnog pozorišta u Beogradu otvorena je sinoć premijerom predstave "Balkanski špijun" po tekstu Dušana Kovačevića.

Nekoliko puta publika je vraćala na scenu aktere ovog komada Ljubomira Bandovića, Nelu Mihailović, Dušanku Stojanović Glid, Katarinu Marković, Milutina Miloševića i Vanju Milačić.

- Predstavu smo posvetili našem kolegi Peci Ejdusu - poručio je Željko Hubač, direktor Drame nacionalnog teatra, što je pozdravljeno ovacijama.

foto: Dragan Kadić

Novo čitanje svog dela u dramatizaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat došao je da ponovo pogleda i pisac.

- Glumci su izuzetni i ovo je jedna od predstava koje će se još dugo igrati. Meni je posebno drago što se "Balkanski špijun" izvodi u okviru proslave 150 godina pozorišta, što se nepravedno stavlja u drugi plan. Vek i po jedne kuće, kao što je Narodnog pozorište, i odluka da se baš sezona otvori mojim komadom, za mene je velika čast. Sledeći bitan datum je tek za 50 godina, a mi ćemo tada biti sprečeni da prisustvujemo toj proslavi - rekao je Kovačević.

Lena i Dušan Kovačević i Božidar i Jovana Nikolić
Lena i Dušan Kovačević i Božidar i Jovana Nikolićfoto: Damir Dervišagić

U novom čitanju ništa nije kao u legendarnom filmu s Batom Stojkovićem, a tekst je oplemenjen i govorima predsednika Aleksandra Vučića i muzikom iz pesama o Beogradu, preko "Devojko malo" do hita Šabana Bajramovića "Opa, cupa". Kovačević smatra da je Ljubomir Bandović pravi izbor za novog Iliju Čvorovića. - Ljuba je odličan i već igra u "Klaustrofobičnoj komediji" ulogu Bate Stojkovića. On je jednostavno po načinu glume i snage vrlo sličan njemu i može da napravi istu karijeru u pozorištu kao Stojković, a na filmu je već izgradio svoj put - objasnio je pisac.

foto: Damir Dervišagić

Predstavu je na generalnoj probi pogledala i Gorica Mojović, koja je ponovo došla i na premijeru. - Smejala sam se, a na kraju plakala. Odličan tekst Duška Kovačevića, briljantne intervencije Tanje Mandić zarad osavremenjivanja teksta, njena fantastična rediteljska rešenja. Muzika je odlična - zapazila je bivša gradska sekretarka za kulturu.

1 / 5 Foto: Damir Dervišagić

Za predstave u oktobru već nema karata, a jedina žal je što Drama, zbog renoviranja Velike scene, neće imati novu premijeru u narednih sedam meseci. Sledeće je u planu da se radi "Nečista krv" u režiji Milana Neškovića. Prvo izvođenje "Balkanskog špijuna" nisu propustili reditelj istoimenog filma Božidar Bota Nikolić sa ćerkom Jovanom i zetom Markom Miškovićem, Ružica Đinđić, Olja Kovačević, Dragan Bujošević, Goran Jevtić, Nebojša Bradić i drugi.

Kurir/ Ljubomir Radanov, Foto: Vukica Mikača i Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track