Najnovije vesti

GLUMCI POČINJU ŠTRAJK NA DAN POZORIŠTA: Sindikat dao rok ministru kulture do petka da reši problem
Foto: Damir Dervišagić

Po zakonu

GLUMCI POČINJU ŠTRAJK NA DAN POZORIŠTA: Sindikat dao rok ministru kulture do petka da reši problem

Pop kultura

gL

Članovi Dramskog sindikata Singlus u dopisu Ministarstvu kulture i informisanja traže sastanak radi rešavanja krize u Narodnom pozorištu, traže i smenu upravnika pozorišta Dejana Savića i Upravnog odbora te kuće, te u protivnom najavljuju štrajk za 16. novembar.

 

- Odluku o stupanju u štrajk zvanično ćemo doneti u petak, 16. novembra, i dostaviti Ministarstvu kulture i Vladi Srbije.

Za prekid rada sačekaćemo zakonski rok od pet dana, tako da bi štrajk trebalo da počne na Dan pozorišta, 22. novembra, i jubilarnih 150 godina nacionalnog teatra - kaže glumac Nenad Maričić. član Singlusa,

 

 

foto: Marina Lopičić


U dopisu Ministarstvu predstavnici Singlusa napominju da komunikacija sa upravnikom pozorišta Dejanom Savićem i članovima UO nije moguća zbog svih uvreda, pretnji i zastrašivanja kojima su zaposleni bili izloženi od početka protesta, iniciranog lošim planiranjem finansija i repretoara u 150. jubilarnoj sezoni.


Iz sindikata poručuju da znaju da bi predstojeća reorganizacija sistema Narodnog pozorišta bila moguća bez velikih potresa i rezova samo ukoliko bi je sprovodili profesionalci koji poznaju pozorište i njegove optimalne potrebe.


"Tim koji možemo da formiramo unutar kuće poseduje kompetetnost i stručnost, kao i iskustvo rada u specifičnom organizacionom modelu kao što je Narodno pozorište, početak profesionalizacije načina rada i racionalizacije organizacionog modela Narodnog pozorišta može predstavljati istinsko obeležavanje jubileja i početak reforme teatra", napominju u dopisu.

 

foto: Damir Dervišagić


Smenu Dejana Savića, kako kažu, traze zbog nemara koji je pokazao prema instituciji od izuzetnog nacionalnog značaja, zbog zastrašivanja i zlostavljana zaposlenih, zbog osnovanih sumnji za nesavesno finansijsko poslovanje, zbog toga što nije učinio ništa da poboljša osnovne uslove za rad zaposlenih, ali i zbog svega što je rekao u medijima prethodnih dana, kao i zbog pritiska na zaposlene koji su "sve perfidniji iz dana u dan".


Sindikat traži i smenu Upravnog odbora, te najavljuje da će odluku o stupanju u štrajk ostaviti na pisarnicama Narodnog pozorišta, Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Srbije.

Kurir/ Tanjug/ Foto: Damir Dervišagić

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...