ŽELIMIRU ŽILNIKU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO: Šta još donosi Festival autorskog filma
Foto: Printscreen

Bogat program

ŽELIMIRU ŽILNIKU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO: Šta još donosi Festival autorskog filma

Pop kultura -

Film japanskog reditelja Hirokazua Korede "Kradljivci", dobitnik Zlatne palme u Kanu, 23. novembra će otvoriti 24. festival autorskog filma.

U četiri programske celine publika će do 30. novembra moći da pogleda najbolja ostvarenja sa svetskih festivala.

U svetu i društvu čija svakodnevica sve više postaje iscrpljujući rijaliti-spektakl ili tabloidna senzacija, Festival autorskog filma suprotstavlja onaj, makar imaginarni, model u kojem su istina, vrednost i smisao sačuvani, ne samo kao reči koje zveče.

foto: Printscreen

Nagradom za životno delo biće nagrađen Želimir Žilnik, "neopevani heroj evropskog filma", angažovanog i nezavisnog.

Pored ovogodišnjeg kanskog pobednika, na festivalu će biti prikazano još ostvarenja koja su obeležila kanske i ostale svetske festivale. Među njima su novi film Žan-Lika Godara "Slikovnica", novi film reditelja filma "Šaulov sin" Lasla Nemeša pod nazivom "Zalazak sunca" koji je prikazan na upravo završenom Venecijanskom festivalu, kao i uvek kontroverzni Gaspar Noe s filmom "Klimaks". Na Festivalu autorskog filma biće i nekoliko domaćih premijera, među kojima su "Granice, kiša" Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara i "Teret" Ognjena Glavonića, očekivanog srpskog ostvarenja koje je učestvovalo ove godine na Kanskom filmskom festivalu.

FAF će se održavati na najvećem broju lokacija do sada. Glavno mesto okupljanja će biti Dom sindikata, a ostale lokacije su Dom omladine, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenska kinoteka, bioskop "Fontana", bioskop "Vlada Divljan", Dom kulture Studentski grad, UK Parobrod - bioskop "Dragan Gaga Nikolić" i bioskop Art na Kolarcu.

foto: Promo

Kurir/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track