IZLOŽBA U DOMU KULTURE VLADA DIVLJAN: Impresije motiva i kolorita banatske ravnice
Foto: Kurir

POvratak pravoj ljubAvi

IZLOŽBA U DOMU KULTURE VLADA DIVLJAN: Impresije motiva i kolorita banatske ravnice

Pop kultura -

U Domu kulture Vlada Divljan za vikend je upriličena prva, u punom smislu, samostalna izložba, već afirmisanog poslenika na polju likovne i multimedijalno izražajne kulture. Tematska zadatost same kompozicije likovnih radova se preklapa sa autorovom svagdašnjom impresijom nesputane razigranosti motiva i kolorita koje sobom oličava osebujnost banatske ravnice.

Nenad, sam budući starinom Banaćanin, u živim predelima i živopisnim likovima Banata, uvek iznova pronalazi inspiraciju. Rečju, njemu se vraća kao prvoj ljubavi.Što se tiče oficijelnog dela, sadržajan prateći program su upriličili mnogobrojni učesnici.

foto: Kurir
foto: Kurir

Program je vodila Jelena Ovuka. Muzičku podlogu zaslužnu za formiranje prijatne atmosfere i sve ređe viđane kulturne klime, sačinili su raznorodni izvođači. Počev od Živojina Velimirovića, profesora na Novosadskoj akademiji,onda Jelena Miljević,dirigent fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu i Sara Savović,student fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu,preko Marka Kačarevića, predstavnika poznatog sastava Srpski pravoslavni pojci, zaključno sa crepajačkim bendom Ded mandejs, koji je, doneo prijatni štimung i drugačiju notu.

foto: Kurir
foto: Kurir

Sa strane esnafa, stručno slovo i zvanično proglašenje otvorenosti izložbe, kazala je Jarmila Ćendić, istoričar umetnosti. Naposletku, a zapravo kao uvodničar, proizneo je kratak, nadasve topli govor, Nenadov nastavnik likovne umetnosti, Slavoljub Jovanović, magistar slikarstva, evocirajući uspomene na likovne početke svoga učenika, sa osvrtom na njegov evolutivni put i dosadašnja dostignuća.

Svoje vrste kuriozum je prisećanje nastavnikovo na prvo izlaganje Nenadovo u spotskom centru Šumice, još u gotovo detinjem dobu, kome je, tada kao i sada prethodila njegova reč. Za svaku nadu i ohrabrenje događajima ovakve vrste, jeste poseta u gotovo rekordnom broju, sa obzirom na kapacitet prostora, koji je jedva bio kadar da primi sve poštovaoce i znatiželjnike univerzalnog jezika, što, sliikarstvo pretenduje da bude.

foto: Kurir
foto: Kurir

- Nenadova izložba je dokaz da je moderno biti kulturan. Popularnost i posećenost izložbe daje polet mladim ljudima da kroz umetnost mogu da se iskažu i prikažu u javnosti na jedan pristojan način. Drago nam je da jedan mladi Palilulac može da se afirmiše svojim radovima.To je naše krajnje opredeljenje da mladim talentima pružimo šansu - poručio je direktor Centra za kulturu Vlada Divljan.

foto: Kurir
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track