SLAVNI KOREOGRAF ERIK GOTJE PRED NASTUP NA FESTIVALU IGRE: Opraštam se od scene baš u Beogradu!
Foto: promo/Beogradski festival igre

poslednji poklon

SLAVNI KOREOGRAF ERIK GOTJE PRED NASTUP NA FESTIVALU IGRE: Opraštam se od scene baš u Beogradu!

Pop kultura -

Slavni koreograf i umetnički direktor trupe Gotje dens Erik Gotije predstaviće na 16. Beogradskom festivalu igre svoj novi komad "Poklon", koji je na programu 28. marta na sceni Madlenijanuma.

Kako i sam objašnjava, naslov je namerno dvosmislen jer na engleskom reč "gift" znači poklon ili talenat, a na nemačkom: otrov. Tako se predstava kreće između "dva ekstrema, od blagoslova do prokletstva". Gotjeu se pridružio Icik Galili, umetnik koji kombinuje svoje koreografsko umeće sa doktoratom iz psihologije. "Poklon" je način da se oproste i zahvale - umetnosti, životu i ljubavi. A kada se igrač poslednji put pokloni, biće to emotivan trenutak.

foto: promo/Beogradski festival igre

"Pokret, igra, scena - definitivno su nešto što će ostati u meni do kraja života. Kada odrastete kao igrač, to je prirodno kao vazduh koji dišete Ali, kao koreograf i umetnički direktor nastaviću da radim".

foto: promo/Beogradski festival igre

Da li će ostati nešto što ste želeli da odigrate? - U komadu "Poklon" postoji ta ironična scena gde izvodim delove uvodnih scena svih uloga koje nisam imao prilike da igram u Baletu Štutgart. Ali, naravno, ovo je šala, a ne nešto što stvarno mislim ili zameram mojim direktorima. Romeo je možda jedina uloga koji bih stvarno voleo da sam igrao.

Šta savetujete mladim igračima?

- Obično kažem: "Igrajte snažno!" Ne gubite ni minut svog vremena u studiju ili na sceni. Nećete ništa postići ako sebe ne dajete do krajnjih granica. Treba da osećate pre nego što igrate i svaki pokret treba da dođe iznutra.

foto: promo/Beogradski festival igre

Šta će beogradska publika imati priliku da vidi i koje sećanje nosite odavde? - "Poklon" je moj način da kažem koliko volim igru i scenu, ali i način na koji se pozdravljam s mojom aktivnom karijerom igrača. Nosim vrlo lepa sećanja. Na samom početku za našu trupu, Beogradski festival igre nam je ponudio jedan od naših prvih međunarodnih nastupa. Bila mi je velika čast da budem pozvan, a dobro znam koliko je tada bilo hrabro selektovati naš komad. Nikada neću zaboraviti veličanstvenu atmosferu i publiku naklonjenu umetničkoj igri. Takođe, grad je zaista lep.

Kurir.rs / Foto: Beogradski festival igre

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track