EKIPA KURIRA U NOVOM MUZEJU U KAIRU: Srbi prvi videli Tutankamonove gaće
Foto: Profimedia

Ekskluzivna foto-reportaža

EKIPA KURIRA U NOVOM MUZEJU U KAIRU: Srbi prvi videli Tutankamonove gaće

Pop kultura -

Donji veš, stolice, presto, kočija, nakit i brojni drugi lični predmeti jednog od najpoznatijih egipatskih faraona Tutankamona, koji će se pred očima svetske javnosti naći tek 2020. godine, za kada je planirano svečano otvaranje novoizgrađenog Velikog egipatskog muzeja kod Gize, ekskluzivno su prikazani prošle nedelje delegaciji novinara iz Srbije.

foto: Ivan Milićević

Iako tačan datum otvaranja nove kulturne institucije i buduće turističke atrakcije i dalje nije zvanično saopšten, Veliki egipatski muzej otvorio je svoja vrata predstavnicima sedme sile iz Srbije, koji su u ovoj zemlji boravili u organizaciji egipatske ambasade u Beogradu i ambasadora Amra Alguvejlija.

Novinarima je omogućeno da zavire u unutrašnjost muzeja i prošetaju se muzejskim laboratorijama u kojima desetina stručnjaka rade na restauraciji iskopina u sklopu poslednjih priprema za njihovo izlaganje. Pažnju su svakako najviše privukli predmeti koji su poslednjih godina pronađeni u arheološkim nalazištima oko Gize u okolini Kaira, a za koje je utvrđeno da pripadaju jednom od najpoznatijih egipatskih faraona drevnog Egipta - Tutankamonu, koji je Egiptom vladao u 14. veku pre nove ere. Otkriće Tutankamove grobnice, koja je u celosti prebačena u Nacionalni egipatski muzej u Kairu, smatra se najvećim arheološkim otkrićem u 20. veku.

foto: Shutterstock

Dobrodošlicu srpskim novinarima je poželeo lično direktor novog muzeja, arheolog dr Tarik Tavftik.

- Srbija i Egipat decenijama imaju razvijene diplomatske odnose, pa mi je veoma drago što smo danas ugostili predstavnike srpskih medija. U našem muzeju, koji se nalazi nedaleko od najveće egipatske atrakcije - piramide u Gizi, posebno mesto zauzimaće blago najpoznatijeg faraona Tutankamona. Tačan datum otvaranja trebalo bi uskoro da saopšti predsednik Abdel Fatah el Sisi - kazao je dr Tavftik.

1 / 5 Foto: Ivan Milićević

Pored eksponata iz Tutankamonove zbirke, u novom egipatskom muzeju biće izložene i druge iskopine koje dosad nisu predstavljane javnosti. Skulpture mitskih bića, sarkofazi, pa čak i mumije dece kraljevskih porodica, biće takođe u stalnoj postavci nakon svečanog otvaranja.

foto: Ivan Milićević

Beogradski sajam knjiga se predstavio u Kairu

Međunarodni beogradski sajam knjiga, najveća književna manifestacija u regionu, predstavila se na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Kairu. Njeni predstavnici su zajedno s ambasadorom Srbije u Egiptu Jugoslavom Vukadinovićem promovisali ovu kulturnu manifestaciju. Egipat će posetu uzvratiti svojim predstavnicima na ovogodišnjem beogradskom sajmu knjiga, gde će takođe promovisati svoj sajam koji svake godine u Kairu poseti neverovatnih četiri miliona ljudi. - Predstavljanje na Sajmu knjiga samo je nastavak kulturološke saradnje između Srbije i Egipta, čiji diplomatski odnosi datiraju još iz vremena Svetog Save. Građani Srbije su u Egiptu uvek dobrodošli, što isto važi i za naše najznačajnije manifestacije - kazao je ambasador Vukadinović.

Kurir/ Ivan Milićević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track