DEBELJUŠKASTA DEVOJČICA, VELIKOG NOSA TRPELA JE VRŠNJAČKO NASILJE: Dečaci su je bacili u kontejner, nije imala fensi stvari, a onda se desila Ledi Gaga i Oskar nije stigao slučajno
Foto: Profimedia

SNOVI SE OSTVARUJU

DEBELJUŠKASTA DEVOJČICA, VELIKOG NOSA TRPELA JE VRŠNJAČKO NASILJE: Dečaci su je bacili u kontejner, nije imala fensi stvari, a onda se desila Ledi Gaga i Oskar nije stigao slučajno

Pop kultura -

Fanovi je zovu "majka čudovište", a ona je ime Ledi Gaga uzela iz naslova pesme Fredija Merkjurija. Ekscentrična planetarna pevačica upravo je dobila Oskara za najbolju pesmu, o čemu je sanjala dok je kao Stefani Đermanota bila žrtva vršnjačkog nasilja

Pojavila se u crnoj raskošnoj haljini Aleksandera Mekvina, sa ogrlicom "tifani" i klasično podignutom kosom. Ko je očekivao šok - dobio ga je. Ledi Gaga je svoj prvi Oskar primila glamurozno, kao diva, onako kako bi slika Holivuda trebalo da izgleda, glamurozno i bogato, bez podilaženja masovnom ukusu. Iako je nagradu dobila "samo" za pesmu "Shallow" iz filma "Zvezda je rođena", ona je pokazala stil, ukus i svest o važnosti trenutka. Sa Oskarom u ruci, sela je na pozornicu dok se crna svila širila oko nje i držala u rukama zlatnu statuetu kao što majka drži bebu. Lepota ovog prizora mnoge je podsetila na izlazak Merilin Monro, koja je u srebrnoj haljini pevala na rođendanu predsednika Džona Kenedija.

Za Ledi Gagu kažu da je pop kameleon koji je živeo hiljadu različitih života otkako se pre deset godina pojavila na sceni. Uspelo joj je da potpuno promeni sliku slave i da skrene reflektore sa devojaka poput Paris Hilton koje su napravile karijere na osnovu toga što nemaju šta da kažu. Kada je svet prvi put čuo taj bezobrazni glas i kultni refren "Roma, ro-ma-ma, Ga-ga, o-la-la, want your bad romance", bilo je jasno da je zvezda rođena. A nije joj bilo lako.

ŽRTVA VRŠNJAČKOG NASILJA

Stefani Đermanota rođena je Njujorčanka italijanskog porekla. Odrasla je u dupleksu na imućnom Aper Vest Sajdu, gde joj je otac imao firmu za uvođenje interneta po hotelima. Stefani i mlađa sestra Natali išle su u prestižnu i skupu žensku katoličku školu Sveto srce, koju je pohađala i Paris Hilton. "Sav novac je odlazio na naše obrazovanje", seća se Ledi Gaga. Bila je jedina u razredu koja je radila preko leta, i to kao konobarica u restoranu, a od prvih zarađenih para kupila je Gučijevu tašnu.

"Bila sam jako uzbuđena, jer su sve devojčice u Svetom srcu imale fensi tašne, a ja svakakve. Mama i tata nisu mogli da mi kupe onu od 600 dolara." Od četvrte godine je svirala klavir, a već sa 11 počela je da pohađa časove glume. U školskim predstavama je uvek dobijala glavne uloge, zbog čega su joj ljubomorne starije drugarice dale nadimak Mikrob. U to vreme je imala desetak kilograma više nego danas i bila veoma razvijena.

"Imala sam vrlo veliki nos, kovrdžavu smeđu kosu i višak kilograma. Zezali su se na moj račun", kaže pevačica.

Iako je se drugovi sećaju kao popularne devojke, Ledi Gaga uvek ponavlja da je u školi bila žrtva vršnjačkog nasilja i pamti kada ju je grupa dečaka bacila u kontejner. "Mislim da sam tek kasnije shvatila koliko je to maltretiranje uticalo na mene", ispričala je u dokumentarcu iz 2011. godine.

foto: Profimedia, Printscreen/YT

OPERACIJA NOSA I SLAVA

Kao tinejdžerka je volela Pink Flojd, Kvin, Dejvida Bouvija i Bitlse i sa 16 je snimila svoj prvi demo, baladu koju je poklanjala prijateljima. Posle srednje škole iznajmila je stan i bila primljena u umetničku školu "Tiš". Fakultet je napustila na drugoj godini, jer je želela da se posveti muzici. Roditeljima je obećala da će nastaviti studije ako za godinu dana ne uspe kao pevačica, a oni su pristali da joj plaćaju rentu.

Počela je da nastupa sa bendom po njujorškim klubovima i uzela umetničko ime Ledi Gaga po pesmi Kvina "Radio Ga-Ga". Uspela da potpiše ugovor sa "Def džemom", koji je ubrzo propao. Nakon toga je potpisala za "Interskop" i pisala pesme za Fergi, Pusiket dols i Britni Spirs. Kada joj se učinilo da je njena izdavačka kuća ne smatra dovoljno lepom, odlučila je da promeni izgled. "Operisaću nos, dobiću novi, preseliću se u Los Anđeles i postati velika", rekla je jednom prijatelju.

Na sreću, njen glas i persona oduševili su repera Ejkona, čiji je "KonLajv" bio deo "Interskopa". Za njega je 2008. snimila album "The Fame", koji je za godinu dana prodat u osam miliona primeraka širom sveta. Zvezda je zaista bila rođena.

Usledili su novi albumi - "Born This Way" (2011), "Artpop" (2013), "Cheek to Cheek" (2014) i "Joanne" (2016), novi milionski tiraži, mesta na top-listama i nagrade, a sve to je Ledi Gagi donelo titulu kraljice popa. Prošle godine je nastupala u poluvremenu Superboula, što je rezervisano samo za megazvezde.

PREVAZIŠLA MADONU Kao glumica se oprobala i u nekoliko filmova, a za ulogu u seriji "Američka horor priča" dobila je Zlatni globus. Ostvarila je ono što prethodnoj kraljici popa, Madoni, nikada nije pošlo za rukom: da bude uspešna i u muzici i u glumi.

Poznata po ekscentričnom stilu oblačenja i perikama, Ledi Gaga je ostala upamćena po haljini od sirovog mesa koju je nosila na dodeli MTV nagrada 2010. Fanovi je nazivaju "majkom čudovištem", a ona njih "malim čudovištima", što je i istetovirala na ruci u njihovu čast.

foto: Profimedia

BRIŽNA PREMA DRUGIMA Biseksualka je i borac za LGBT prava. "Prihvatanje, tolerancija, hrabrost i saosećanje su stvari kojima me je majka naučila", kaže Gaga. Osnovala je i fondaciju Rođeni ovakvi (Born This Way), koja pomaže ljudima širom sveta da usvoje nove standarde u brizi prema drugima.

Film "Zvezda je rođena" govori o propalom muzičaru (Kuper) koji pomaže već zreloj pevačici Ali (Gaga) da postane slavna i u nekim segmentima se poklapa sa životnim putem glavne glumice. "Često bih rekao Ledi Gagi: 'Ovo je film o tome šta bi bilo sa tobom da nisi uspela do 31. godine'", rekao je Bredli Kuper, koji je i reditelj filma. Ledi Gaga tvrdi da je mogla da se pronađe u liku koji igra, iako je Ali drugačija od nje.

"Kada gledam film, vidim veliki deo sebe kad sam bila mlađa. U školi su me maltretirali, bila sam često tužna i moj jedini beg bila je muzika. Zato sam i počela da pevam, pišem pesme i glumim - jer sam želela da pobegnem od tog bola", kaže Gaga. Pobegla je i dobila Oskara. O-la-la!

Hronični bol Pre godinu dana Ledi Gaga je morala da otkaže deo jesenje turneje zbog zdravstvenih problema, pa je ustanovljeno da boluje od fibromijalgije - sindroma hroničnog bola u mišićima i celom telu. Oboljenje prate i mnogi sekundarni simptomi kao što su veliki umor, teškoće sa spavanjem, anksioznost i mentalna letargija poznata kao "fibro-magla". Pevačica smatra da je bolest počela nakon seksualnog napada koji je doživela sa 19 godina i da se stanje sada pogoršalo fizičkim i emotivnim stresom koji su doneli slava i turneje.

- Za mene i mnoge druge, to je ciklon anksioznosti, depresije, traume, posttraumatskog stresnog poremećaja i paničnog poremećaja koji zajedno preforsiraju nervni sistem, što dovodi do bolova... I svakog dana se budite ne znajući kako ćete da se osećate - rekla je pevačica.

(Ljilja Jorgovanović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track