LORDAN ZAFRANOVIĆ NA MARTOVSKOM FESTIVALU: Ovo je moj 100 film!
Foto: TANJUG

dokumentarni i kratki film

LORDAN ZAFRANOVIĆ NA MARTOVSKOM FESTIVALU: Ovo je moj 100 film!

Pop kultura -

Martovski festival - 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine.

Jedan od najstarijih filmskih manifestacija publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video-art, animirani film i kratki igrani - kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Nova umetnička direktorka, rediteljka Sonja Đekić istakla je da je kao i prethodnih godina fokus na mladim domaćim autorima. "Mnogi od nas smo kao studenti baš ovde i prikazivali svoje radove, tako da je Martovski festival svi manama na posebnom mestu. Važno nam je da istaknemo da nikad nismo težili da se naši filmovi svima dopadnu i da budu rasprodate sale kao na komercijalnim festivalima, naprotiv, svesni smo da ostvarenja koja prikazujemo poseduju autentičnost i kvalitet koji ima posebnu publiku", kazala je Đekićeva.

Ove godine prijavilo se blizu 4.000 domaćih i inostranih filmova, a uskoro će i biti odabrani oni koji će se ove godine takmičiti za Gran pri. Gost ovogodišnjeg festivala je proslavljeni reditelj Lordan Zafranović, koji će premijerno predstaviti svoje novo delo - polučasovni dokumentarni film "Duh vremena".

foto: promo

Ostvarenje je nastalo na osnovu izložbe "Gradovi u pokretu", koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari nakon raspada Osmanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gost festivala. Zafranović će ovom prilikom održati masterklas, a ostvarenje "Duh vremena" je inače njegov 100. film.

Na podlogu sastavljenu od fascinantnih, ali nepoznatih fotografija objavljenih u ondašnjoj turskoj i jugoslovenskoj štampi, režiser Zafranović i profesorka Univerziteta u Bazelu Mišković dodali su glas Boža Vreća kako bi dočarali radost i tugu, bogatstvo i siromaštvo, osmansku prošlost i modernizaciju jugoistočne Evrope nakon Velikog rata.

Kurir.rs / Foto: Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track