POSLE SEKS-SKANDALA ODOBRENA DODELA NOBELOVE NAGRADE: Prestižno priznanje za književnost biće dodeljeno za 2018. i 2019. godinu!
Foto: promo

odluka

POSLE SEKS-SKANDALA ODOBRENA DODELA NOBELOVE NAGRADE: Prestižno priznanje za književnost biće dodeljeno za 2018. i 2019. godinu!

Pop kultura -

Švedskoj akademiji biće omogućeno da dodeli Nobelovu nagradu za književnost za 2018. i 2019. godinu, nakon što je prošlogodišnja dodela odložena zbog seks-skandala, saopštila je juče Fondacija "Nobel".

"Biće moguće ponovo dodeliti Nobelovu nagradu za književnost i ove jeseni biće odabrani laureati za 2018. i 2019. godinu", navodi se u izjavi Fondacije, prenosi Rojters.

foto: Profimedia

U maju prošle godine su se Fondacija i Švedska akademija, koje inače biraju laureata, složile da bi dodelu nagrade za 2018. trebalo odložiti zbog skandala s navodnim seksualnim napadima za koje je optužen suprug članice Akademije, pesnikinje i književnice Katarine Frostenson.

Tako je odlučeno, kako je saopšteno, zbog gubitka poverenja javnosti u Akademiju.

Katarina je nakon toga napustila rad odbora koji odlučuje o nagradi, kao i šefica Akademije Sara Danijus te još četiri člana odbora. Navodne povrede pravila o sukobu interesa rezultirale su i dubokim raskolom među članovima Fondacije.

Kurir.rs / Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track