SVEČANO OTVOREN TEATAR NA RASKRŠĆU: Trijumf umetnosti, ovacije za "Putujuće pozorište Šopalović"!
Foto: Promo Narodno pozorište Niš

POZORIŠNI FESTIVAL U NIŠU

SVEČANO OTVOREN TEATAR NA RASKRŠĆU: Trijumf umetnosti, ovacije za "Putujuće pozorište Šopalović"!

Pop kultura -

Prvi festival Teatar na raskršću otvoren je u Nišu premijerom predstave "Putujuće pozorište Šopalović", u režiji Tanje Mandić Rigonat.

Glumce i ansambl Narodnog pozorišta iz Niša nakon više od dva sata nadahnute igre publika je pozdravila desetominutnim ovacijama. Te noći granica između života i pozorišta kao da je nestala, a lepota i jedan drveni mač uspeli su da pobede zlo, fašizam.. Na pravi način niško pozorište proslavilo je 132. rođendan i izgleda da ga s novim upravnikom Spasojem Ž. Milovanovićem čekaju bolji dani.

- Bravo, deco, sjajna predstava - rekao je kratko reditelj Dejan Mijač, koji je legendarni tekst Ljubomira Simovića prvi postavio na scenu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

foto: Dragana Udovičić

I prvakinja Narodnog pozorišta iz Niša u penziji Mima Vuković Kurić, koja je otvorila prvi festival balkanskog kulturnog prostora Teatar na raskršću i igrala u ovom komadu pre dve decenije, smatra da će predstava imati dug život.

foto: Promo Narodno pozorište Niš

Najviše aplauza dobili su mladi članovi trupe Šopalović, beogradska glumica Jelisaveta Karadžić (Koraksić) i Miloš Cvetković.

"Za Niš imam samo reči hvale. Moja sudbina je da sam putujući glumac, a moj profesor Vladimir Jevtović je uvek govorio da idemo tamo gde je gluma. Nebitno da li je Niš, Pirot, Vranje, bitna je gluma i pozorište u bilo kom gradu", kroz osmeh konstatuje Karadžićeva. Filip kaže da mu je bio teret što je njegovu ulogu igrao Milan Lane Gutović. "Morao sam da se oslobodim tog pritiska. Gledao sam desetak dana pred premijeru kultnu predstavu u režiji Dejana Mijača. Mogao sam tada da je gledam informativno jer smo mi s Tanjom najveći deo svog posla već bili završili".

Premijeri "Putujućeg pozorišta Šopalović" prisustvovali su Ivana Vujić i Bule Goncić. Za nagrade se od sinoć takmiči osam predstava, a čast da probije led pripala je Somborcima i Kokanu Mladenoviću s predstavom "Kad bi Sombor bio Holivud".

Kurir.rs / M. Smiljković / Foto: Promo / Narodno pozorište Niš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track