PRVA POTRESNA ISPOVEST ĆERKE MARKA NIKOLIĆA: Volela ga je CELA NACIJA, a Mina (25) 3 meseca od glumčeve smrti otkriva KAKAV je stvarno bio GIGA MORAVAC, a zbog jednog još joj stoji KNEDLA U GRLU
Foto: Marina Lopičić, Damir Dervišagić

Otvorila dušu

PRVA POTRESNA ISPOVEST ĆERKE MARKA NIKOLIĆA: Volela ga je CELA NACIJA, a Mina (25) 3 meseca od glumčeve smrti otkriva KAKAV je stvarno bio GIGA MORAVAC, a zbog jednog još joj stoji KNEDLA U GRLU

Pop kultura -

Tri meseca pošto se zauvek rastala od tate, našeg velikog dramskog umetnika Marka Nikolića, mlada glumica Mina Nikolić (25) smogla je snagu da ispriča kakav je privatno bio čovek kojeg je cela nacija nepodeljeno volela zbog njegovih briljantnih filmskih i televizijskih ostvarenja.

Kad je prošlo prvo surovo suočavanje s gubitkom roditelja, postala je svesna da je imala veliku sreću što je odrastala i stasavala pored dobrog čoveka od kog je mogla mnogo toga da nauči.

foto: Facebook screenshot

"Tatin i moj odnos bio je veoma lep, divno smo se družili i svuda išli zajedno. Kad sam bila mala, mama Dubravka radila je u apoteci u Pančevu, pa je o meni najčešće brinuo tata: dolazio je po mene u vrtić, vodio me kod lekara, ali i na sva snimanja i probe, čak i kostimske, kao i na predstave. Odlazili smo i na pecanje, u kojem je beskrajno uživao, kao i na brod. Najdraže mi je bilo da provodim vreme s njim jer je u svemu bio poseban. Kod njega je sve moglo, a i ako je postojala neka stvar oko koje se ne bismo složili, o tome smo se dogovarali i pokušavali da pronađemo kompromis. Za razliku od njega, mama je uvek, pre nego što i bilo šta pitam, govorila ne", prisetila se Mina.

"Naš odnos je bio, iskreno, malo neobičnan, pošto je tata imao 47 godina kada sam se ja rodila, pa je pre delovalo da mi je deka nego otac", rekla je mlada glumica, koja se prisetila poslednjih dana Gaginog života.

foto: Dragana Udovičić

"Imam utisak da je stigao da me nauči svemu onome što je trebalo: kako da se postavim prema ljudima, šta treba da želi, kakav stav da razvijem prema poslu. U njegova dva poslednje meseca, kad je bolest zauzela maha, sve je bilo zgusnuto. Ono što ljudi dobiju od svojih roditelja tokom godina vaspitanja i odrastanja, on mi je preneo u tih šezdesetak dana", iskrena je Mina.

Mada je bio veoma pronicljic i duhovit čovek, Giga je nekima delovao odbojno.

"Nije uspevao da nađe zajednički jezik sa svima, bio je vrlo uzdržan dok ne bi upoznao osobu. Mnogo puta sam susretala osobu koja je tatu opisivala kao nervoznog i nadrndanog čoveka, Bio je to njegov način da se odbrani, iako je postojao i lepši", otkrila je Mina, kojoj je otac davao savete i za glumu.

"Nikada me nije štedeo, uvek je imao šta da kaže. Tada mi je konkretno rekao: Sine, najbitnije ti je da rečenicu, donosno repliku izgovoriš tačno i da ti se veruje", otrkila je poslednji savet koji joj je veliki glumac dao kada mu je pustila njen poslednji film koji je snimala neposredno pred očevu smrt.

Najviše je, kaže, boli što se njegovo matično pozorište, Narodno pozorište, imalo podcenjivački stav.

"Imao je tretman koji niko ne zaslužuje. Nažalost, otkako pamtim, nikada nije dobio glavnu ulogu. Davali smu mu neke manje, koje je mogao bilo ko drugi da igra. Nikada nisam saznala o čemu je reč, šta se dogodilo, da li se tata njima zamerio. Muče me pitanja što ih nateralo da ga odbace na takav način i zašto obeležili niti spomenuli kada je obeležavao 45 godina rada u tom teatru", ogorčena je Mina.

Kurir.rs/Glorija/Foto Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track