Najnovije vesti

DOBRICA ERIĆ PREDOSETIO KRAJ: Preko unuke Nevene poslao stvari za svoju zbirku!
Foto: Dragan Kadić

tuga

DOBRICA ERIĆ PREDOSETIO KRAJ: Preko unuke Nevene poslao stvari za svoju zbirku!

Pop kultura

Dobrica Erić bio je znamenita figura srpske poezije i u dobu Desanke Maksimović, Vaska Pope, Stevana Raičkovića i Brane Petrovića, a samo četiri meseca pre smrti ostavio je svoju zbirku udruženju Adligat.

Veliki pisac zaveštao je svoju poslednju knjigu u izdanju Srpske književne zadruge i omiljene predmete ovom privatnom muzeju.

"Danas sam doživeo nešto toliko lepo i neobično, da mi izgleda skoro nestvarno. Sutra kad se probudim, plašim se da ne pomislim da sam sve ovo sanjao", napisao je Dobrica Erić o Adligatu u knjizi utisaka prilikom jedne od svojih poseta, kao i da je ova institucija "nešto najlepše što je poslednjih godina video u ovom gradu i ovoj večno nagrđenoj srpskoj kulturi."

Pre samo četiri meseca, Dobrica je, posredstvom unuke Nevene Damljanović, poslao svoj sat, svoj omiljeni nož za pisma i svoje naočare, kao i jedan potpisani primerak svoje nove knjige u izdanju SKZ za njegovu zbirku koju smo počeli da formiramo.

"Vitezi poezije nikada ne umiru", napisao je Viktor Lazić iz Adligata.

Dobrica Erić preminuo je u petak u Beogradu u 83. godini života, posle duže bolesti i izostajanja iz javnog i književnog života.

S velikim brojem pesama ušao je u "Antologiju srpske poezije za decu" Dušana Radovića, s kojim je uređivao časopis Poletarac.

U srpskoj poeziji za decu ostavio je neizbrisiv trag i originalan opus, između ostalog: "Vašar u Topoli", Slavuj i sunce" "Ogrlica od grlica", "Leto u Kalipolju", "Frula zlatokrila", "Od ratara do zlatara", "Dobrica čobanska torbica", "Torba sa pet spratova", "Pesme o svicima", "Dolina suncokreta" i druge.

Poznati pesnik Dobrica Erić biće sahranjen u nedelju u 13 časova u rodnom mestu.

Kurir/Foto: Dragan Kadić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...