NADA ŠARGIN SE ODREKLA ULOGE ZBOG MENE: Marija Škaričić o neobičnom gestu koleginice iz Srbije! Niko ovo nije pre nje uradio
Foto: EPA

Zvezda serije Grudi za Kurir

NADA ŠARGIN SE ODREKLA ULOGE ZBOG MENE: Marija Škaričić o neobičnom gestu koleginice iz Srbije! Niko ovo nije pre nje uradio

Pop kultura -

Bilo bi naivno verovati da ćemo podstaknuti tektonske pomake, ali verujem da će biti žena kojima će ovo što smo snimili zaista nešto značiti

Marija Škaričić publici u Srbiji postala je poznata nakon glavne uloge u prvoj regionalnoj HBO seriji "Uspeh". Glumica rodom iz Splita jedna je od prvih dobitnica nagrade "Zvezda u usponu" na Berlinskom festivalu, a sada je gledamo i u seriji "Grudi" na RTS. U razgovoru za Kurir ona se priseća snimanja u Nikšiću i saradnje s velikom Mirom Banjac i drugim kolegama.

U seriji "Grudi" vašu ulogu rediteljka je želela da poveri Nadi Šargin. Kako ste vi, na kraju, postali deo ove priče? - Sa scenaristkinjom Vladislavom Vojnović i rediteljkom Marijom Perović se nisam poznavala odranije, ali otkad smo se srele u Zagrebu na prvoj kafi i razgovoru o seriji, razbuktalo se inspirativno i zabavno drugarstvo koje će trajati. Nada Šargin je odlučila da se odrekne te uloge u moju korist, jer je smatrala da meni više priliči.

foto: Beta

Da li ste u karijeri imali slično iskustvo, da vas koleginica, umesto sebe, preporuči za neki posao? - Nikad. I verujem da nisam usamljena u tome. Nema na svetu mnogo ljudi kao što je Nada. Srele smo se prvi put pre desetak godina na nekom kastingu koji je trajao nekoliko dana, pa je bilo vremena za druženje s "kompeticijom". Vrlo se brzo ustanovilo da Nada pripada jednom malom krugu žena u mom životu koje nazivam "kosmičkim sestrama". Retko se viđamo, ali kad se vidimo, onda se baš.... vidimo. Znate onaj film "Avatar", u kojem jedni drugima ne govore "volim te" nego "vidim te". E pa tako nekako.

foto: Promo

Otvarate seriju ljubavnom scenom koju prekida Mira Banjac. Po čemu pamtite snimanje? - Po divnim ljudima. Lepoj atmosferi. Poštenom radu. Nekoliko ledenih snimajućih noći. Pričama uz crno vino u hotelu. Naročito pričama Mire Banjac uz crno vino i rakiju u hotelu. Obožavala sam da slušam njene anegdote iz prošlih vremena. Imam osećaj da su se oni tada mnogo više zabavljali nego mi danas. I da su bili neuporedivo slobodniji. Možda sam samo romantična.

Da li je naivno verovati da će serija "Grudi" naterati žene da odu na pregled? - Bilo bi naivno verovati da ćemo podstaknuti tektonske pomake, ali verujem da će biti žena kojima će ovo što smo snimili zaista nešto značiti.

foto: Promo

Kakva je kulturna klima u Splitu? Da li je rivalitet među glumcima sličan kao na relaciji Beograd - Novi Sad? - U Zagrebu živim sad već više od pola života, a ta polovina je usko vezana za posao kojim se bavim. Odselila sam se iz Splita da bih studirala glumu i zbog tadašnjih poslovnih okolnosti ostala sam tu gde sam i danas. Rivalitet nikad nisam osetila na svojoj koži, što ne znači da ga nema, ali do mene nije dopirao. Ceo život sam u nekom svom svetu u kojem nema mesta za takve sadržaje, jer nekih drugih ima previše, pa su se valjda zbog toga od mene isti i odbijali.

Koliko vam je u karijeri pomogla nagrada "Zvezda u usponu" na Berlinalu? - Nimalo. Nakon te nagrade još sam nekoliko meseci imala posla, a onda je nastupila duga profesionalna tišina. Radila sam malo i retko.

U prvoj HBO seriji: Zanima me šta će biti u nastavku

Oskarovac Danis Tanović vas je izabrao za jednu od glavnih uloga u seriji "Uspeh". Hoće li inspektorka Kalić saznati ko joj je ubio sestru? Imate li vesti o snimanju nastavka? - I mene zanima ko je taj. Ali zasad nema nikakvih vesti.

Kurir/ Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track