URUČENJEM NAGRADE BORISAV STANKOVIĆ: Završena 53. Borina nedelja!
Foto: Kurir

vranje

URUČENJEM NAGRADE BORISAV STANKOVIĆ: Završena 53. Borina nedelja!

Pop kultura -

Kovačević: U gradu sam najvećeg srpskog pisca, tezu da kultura stanuje samo u Beogradu razbio je u paramparčad

Dobitnici ovogodišnje nagrade "Borisav Stanković” koju dodeljuje Književna zajednica, koja nosi ime znamenitog Vranjanca su srpski pisci Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević.

Istaknuti dramski pisac Siniša Kovačević je na dodeli nagrade u petak u Vranju, u Galeriji Narodnog muzeja naglasio da postoji veliki srpski četvorolist pisaca na kome su Bora Stanković, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić i Meša Selimović.

"Boravim u gradu u kome je živeo, radio i stvarao čovek koji je uspeo da tu ideju, tezu i misao da kultura stanuje samo u Beogradu razbije u paramparčad. Zbog onoga što je Bora napisao u "Božjim ljudima", zbog onoga što je napisao u "Nečistoj krvi", verovatno najboljem romanu na srpskom jeziku, i u "Koštani", verovatno najboljoj drami na srpskom jeziku, mene večeras čini neporecivo ponosnim “, rekao je u Vranju ovogodišnji laureat Siniša Kovačević.

Književnik Branimir Šćepanović iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati ceremoniji uručenja nagrade. Manifestacija Borina nedelja traje više od pola veka i jedna je od dve najstarije književne manifestacije u Srbiji, pored “Disovog proleća” u Čačku, Kovačević je poručio Vranjancima da brane ovu manifestaciju, da brane ono što je uspelo da ovu nagradu pretvori u jednu od dve najvažnije nagrade u Srbiji. “Siniša Kovačević je u romanu "Godine vrana“ dao dinamično oblikovanu, dramatičnu, upečatljivu sliku okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu i njene ishode u posleratnom vremenu. Originalno postavivši likove u nerazrešive odnose, sa snažim tragičnim i sudbinskim ishodom, sa gorčinom osnovnog tona i sa, istovremeno, sugestivnim podtonom koji senči pripovedanje iz perspektive neke praosnovne dobrote i milosti, ubedljivo opisavši kulturološke razlike koje postaju egzistencijalna i istorijska vododelnica među ljudima,.

"Kovačević je napisao uzbudljiv, moderan I dinamičan roman”, rekla je članica žirija, prof. dr Slađana Jaćimović, govoreći o stvaralaštvu istaknutog dramskog pisca i njegovom romanu "Godine vrana", "Branimir Šćepanović, pripovedač i romansijer u čijem se delu prepliću realistička i fantastička motivacija”, istakli su članovi žirija govoreći o njegovom stvaralačkom opusu.

"Istaknuti pisac srpske književnosti dugi niz decenija, poznat u međunarodnoj književnoj javnosti, naročito francuskoj, po svom antologijskom romanu "Usta puna zemlje", Branimir Šćepanović je pripovedač i romansijer", rekao je član žirija prof. dr Aleksandar Laković.

Odluku o dodeli nagrade istaknutim piscima doneo je žiri u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Miro Lompar predsednik žirija.

foto: Kurir

Kurir.rs, T.S. / Foto: T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track