GODINA ZNAČAJNOG JUBILEJA I NAGRADA: Pozorište u Prokuplju obeležava vek postojanja
Foto: Vladan Milutinović - Car

Slavljenici

GODINA ZNAČAJNOG JUBILEJA I NAGRADA: Pozorište u Prokuplju obeležava vek postojanja

Pop kultura -

Ovaj jubilej planirano je da se obeleži pri kraju godine novom premijerom a do tada prokupački glumci sa predstavama koje su na repertoaru pozorišta nižu nagrade širom Srbije i Evrope

PROKUPLJE – Amatersko pozorište ''Hranislav Dragutinović'' iz Prokuplja ove godine slavi vek postojanja.

Ovaj jubilej planirano je da se obeleži pri kraju godine novom premijerom a do tada prokupački glumci sa predstavama koje su na repertoaru pozorišta nižu nagrade širom Srbije i Evrope.

Na festivalu kamernih scena u Bugarskoj, pozorište ''Hranislav Dragutinović'' je sa predstavom ''Da li je to bila ševa'' Efraima Kišona, a u režiji Tijane Petrović, osvojilo nagradu za najbolju predstavu festivala, a nagradom se okitio i glumac Predrag Slavković koji je za ulogu Šekspira dobio priznanje najbolja muška epizodna uloga.

- Predstava “Da li je to bila ševa” je samo potvrdila ono što je počelo u “Iza kulisa”, a učvrstilo se u “Ana je čekala”, a to je činjenica da dobar tim postaje porodica i teži istom cilju. Naš cilj je da napravimo dobru predstavu u kojoj ćemo da uživamo, da se radujemo svakom igranju i da kod publike prepoznamo razumevanje onoga što im pričamo.

Nagrada u Sofiji je potvdila to, ali i bez nje, mi smo baš posle tog nastupa znali da smo imali jedno iskreno igranje. I to nas je radovalo.

foto: Vladan Milutinović - Car

Meni lično je posebno drago što je i u Ani i ovde nagrađena sporedna uloga, što pokazuje da je istina ono što je već postala fraza u glumačkom svetu, a ja u nju ipak verujem, a to je da nema velikih i malih uloga i da bez sporednih likova nema priče i oni su “vezivno tkivo” organizma koji se zove predstava. Igramo i dalje. Dok ne dosadimo publici. Onda počinjemo nešto novo.

I tako dok imamo podršku da trajemo. – izjavila je rediteljka i glumica predstave Tijana Petrović.

Potvrda o kvalitetu u radu sa glumcima amaterima stigla je i sa međunarodnog festivala dečjih scena ''Moravski cvetić'' u Trsteniku gde su se mladi glumci vratili sa čak 4 nagrade i to: Specijalne nagrade za ulogu pripale su Sofiji Đorđević I Luki Milovanoviću, najzloća festivala koju je osvojila Milica Ristić, kao I nagrada za poučnost i čovečnost. Međutim, Tijana Petrović koja je režirala i ovu predstavu kao najveću nagradu za mlade glumce ističe:

Najveća nagrada je to što je stručni žiri istakao da učesnici predstave funkcionišu kao tim, u čak 30 scena, sa konstantnim promenama likova i scenografije, što je težak zadatak i glumcima profesionalcima – objašnjava rediteljka predstave Tijana Petrović. Takođe, u Prokupčani su pre nekoliko dana mogli u svom rodnom gradu videti na sceni pozorišta i svoju sugrađanku Ljiljanu Jakšić. Prva dama Skadarlije došla je ponovo u svoje Prokuplje i dala svoj nesebičan doprinos svečanoj akademiji koja je organizovana povodom obeležavanja veka pozorišta.

foto: Vladan Milutinović - Car

Glumica koja je poznata po ulozi Salvete u Kursadžijama je tom prilikom izjavila: Sve je divno, kao da sam se vratila u vreme od pre 40 godina otprilike. Toliko mi je sve lepo i živo u duši i sećanju, da sam se jedva suzdražala da mi ne krenu suze, pre izlaska na scenu.

Ništa draže mi se nije desilo u poslednjih nekoliko godina. Biti na ovoj sceni je ponovni početak nečega veoma lepog, nekad proživljenog.

Ovo je ista scena gde sam nekada davno radila u predstavama „Podvala”, „Totovi“, a posebno važnu ističem predstavu „Smrt Omera i Merime“, gde mi je Hranislav Dragutinović iz prvog reda davao indikacije, a ja pokušavala da savladam monolog Merime koja umire. To je bila scena koja je uvek dobijala aplauz kad god smo je igrali.

Posle te predstave sam odlučila da odem na Akademiju, jer ja sam ovde bila najpre kao devojčica, koja je sedela u petom redu i gledala probe svoje sestre, želeći da jednog dana i ja stanem na tu scenu.

Ubrzo sam dobila prvo statiranje, pa prvu ulogu i tu je sve počelo i tu se negde u mojoj duši sve postavilo na pravo mesto. Zahvaljujući ovdašnjim pozorišnim ljudima, koji su uvek bili toliko iskreni, dragi i radili zdušno, puna srca, sve i uvek do kraja, ja sam naučila da upravo tako radim.

Oni su to tada usadili u mene i ja, evo i dan danas, za svojih 38 godina radnog staža u pozorištu radim isto tako, zdušno i koliko god mogu u tom momentu i svim srcem. Ovo amatersko se nosi u dubini duše, čuva i voli. Mnogo mi je drago što sam imala čast da budem na ovoj proslavi 100 godina pozorišta, naglasila je glumica Jakšić, za sajt grada Prokuplja.

foto: Vladan Milutinović - Car

Pored Ljiljane Jakšić, od amaterizma u Prokuplju do najvećih doajena srpskog glumišta i profesionalaca su put prevalili i : Mihajlo Kostić Pljaka, Dragutin Dobričanin, Hranislav Dragutinović, Ljiljana Dragutinović, Snežana i Ljiljana Jakšić, Miroslav Jović, Danilo Petrović, Predrag Kotur, Dejan Dedić, Dejan Tončić i Tijana Petrović, kao i mnogi drugi koji zaista čine jedan dug spisak sa navedenim glumcima.

A to je samo još jedan dokaz da amaterizam živi i odoleva u Prokuplju, nošen ljubavlju njegovih amatera. Upravo onako kako kaže sadašnja direktorka Doma kulture, u sklopu koga funkcioniše pozorište, Tijana Petrović : ‘’ Igramo i dalje. Dok ne dosadimo publici. Onda počinjemo nešto novo.

I tako dok imamo podršku da trajemo.

''I sigurno je da će pozorište u Prokuplju trajati još dugo, jer Prokuplje rasadnik glumaca i umetnika, kao što će biti i u budućnosti, možda čak i zauvek.

Kurir.rs/N. Tonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track